Halálos vonatgázolás Cegléden

Vasárnap este Cegléden, a Budai úti vasútállomáson egy személygépkocsi a lehajtott sorompó és a pirosan jelző lámpa ellenére a vonat elé hajtott, ahol a Nyugati pályaudvarra tartó Latorca Intercity elütötte. A baleset következtében a jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.

A tragikus eseményről a Cegléd Városi Televízió egy videófelvételt tett közzé YouTube-oldalán, amelyet egy nézőjük mobillal rögzített. A felvételen nem látható maga a baleset, de az igen, hogy a vonat az állomáson keresztül több száz méteren keresztül tolja maga előtt az ütközött autót, miközben próbál lassítani és folyamatosan dudál. A kocsiban csak a sofőr tartózkodott, aki a roncsba gyűrődött.

A videón az is megfigyelhető, hogy a megállóban várakozó utasok először nem értik, mi történik, majd amikor meglátják a mellettük zajló eseményeket, többen leguggolnak vagy a földre buknak.

A MÁV számára ez csak egy a sok közelmúltbeli incidens közül. Az elmúlt 24 órában több baleset és műszaki hiba is érintette a vasúti közlekedést, többek között:

  • a Keleti pályaudvarnál kisiklott egy vonat,
  • egy gázolás miatt a Nyugati pályaudvarra érkező vonatok késtek,
  • egy baleset miatt a Déli pályaudvar is érintett volt,
  • Balatonalmádi és Alsóörs között egy közúti baleset miatt egy autó került a vasúti pályára,
  • és két nappal ezelőtt a dél-balatoni vonal közlekedése fulladt káoszba egy síntörés miatt.

Ezek az események arra utalnak, hogy a magyar vasúti közlekedés súlyos problémákkal küzd, amelyekről Vitézy Dávid, a korábbi közlekedési államtitkár is megemlítette, hogy az összeomlás szélén áll.

A balesetkor a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett. A vonaton nyolcszázan utaztak, útjukat mentesítő járattal folytatták tovább. A Ceglédi Városi Televíziónak hétfőn videót juttatott el egy nézőjük a vonatbalesetről, amelyen látszik, ahogyan a vonat maga előtt tolja a személyautót. Úgy tudjuk, a Ceglédi Rendőrkapitányság szemtanúkat keres, a vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy az átjáróban két autósnak biztosan látnia kellett az ütközés körülményeit. A Hello Cegléd Facebook-oldalán fotókat is megosztottak az esetről. A Mávinform nemrég közölte, hogy kora délutánra már valószínűleg helyreáll a menetrend a ceglédi vonalon, ahol eddig pályahiba miatt csak az egyik vágányon közlekedhettek a vonatok. A Blikk is beszámolt a szörnyű tragédiáról, mely során a vonat több méteren tolta maga előtt a személyautót. Csámpai Attila, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a baleset a Budai úti vasúti átjáróban történt, és a jármű vezetője annak ellenére hajtott a sínekre, hogy a lehajtott sorompó és a pirosan világító lámpa jelezte a vonat érkezését.