Szeptember közeledtével is kitart a kánikula

A nyár utolsó hetében sem hagy alább a hőség, a hétvégén már szeptember, mégis tombol a nyár. A HungaroMet előrejelzése szerint hétvégéig biztosan kitart a 30 fok feletti hőmérséklet.

Hétfőn a napi középhőmérséklet a Dunántúl nyugati felében már mérséklődik, de a Dunától keletre a legtöbb helyen 25 fok felett alakul, az Alföld déli és keleti felében pedig 27 fok felett várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul, de a Dél-Alföldön ennél egy-két fokkal nagyobb lesz a forróság.

Az égen fátyol- és gomolyfelhők lesznek, amelyekből kis eséllyel zápor, zivatar is kialakulhat, főleg a középső harmadban. Az északnyugati, illetve az északi, északkeleti szelet élénk, olykor erős lökések kísérhetik a Dunántúlon, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében. Egy hidegfront hatására sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és néhol északkeleten erős lesz az északias szél.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki magas, 25 fok feletti napi középhőmérséklet miatt több megyére, míg zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Pest, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém vármegye területére. Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés lép érvénybe 27 fok feletti napi középhőmérséklet miatt hét délkeleti megyében.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn az ország nagy részén marad a kánikula, csak nyugaton mérséklődhet kissé a hőség. A hőség okozta terhelés miatt fejfájás, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata. A szelesebb tájakon élők körében fokozódik az ingerültség, nyugtalanság.

10 és 16 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott gondoskodni bőrük megfelelő védelméről.

A hét további napjain is hasonló időjárás várható, szerdára 30 és 36 fok között, csütörtökre 31 és 36 fok közötti napi csúcsot jelez a HungaroMet és az Időkép. Még vasárnap, szeptember első napján is számíthatunk 30 fok feletti hőmérsékletre. A hét első napján egy hidegfront hatására sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és néhol északkeleten erős lesz az északias szél, de a hőmérsékletet jelentősen egyelőre ez sem hűti le. Napközben ismét lehet 30 fok fölötti idő, egyes területeken akár 37 fokot is mutathatnak a hőmérők.