Székely Kriszta a Katona József Színház következő igazgatója lehet

Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője, megpályázza az intézmény igazgatói posztját a jelenlegi igazgató, Máté Gábor mandátumának 2026. január 1-jén történő lejárta után. A színház évadnyitó ülésén Máté Gábor jelentette be, hogy Székely Kriszta lehet a következő igazgató, akit a társulat is szívesen látna ebben a szerepben.

Máté Gábor, aki 2011 óta áll a Katona élén, idén kezdi meg utolsó teljes évadát igazgatóként. Korábban már beszélt arról, hogy reméli, lesz majd pályázó a színházon belül, és Székely Kriszta neve is felmerült mint lehetséges utódja. Máté elmondása szerint nem jelölt ki senkit, de lehetővé tette két fiatalabb rendezőnek, Székely Krisztának és Tarnóczi Jakabnak, hogy közelebb kerüljenek a színház működési rendszeréhez.

Székely Kriszta a HVG korábbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a Katona szellemiségét és helyét fontos lenne életben tartani és továbbgondolni. A 2024/25-ös évadban Székely Kriszta Ferdinand von Schirach Nyílt tárgyalás című darabját rendezi, amelyben Udvaros Dorottya is vendégművészként fog szerepelni. Udvaros, aki a Katona alapító tagja volt, 1982 és 1993 között tagja volt a társulatnak, több mint harminc év után tér vissza a színház színpadára.

A Katona József Színház idén is rekorder a Színikritikusok díjának jelölései számában, 4 előadásuk összesen 8 jelölést kapott. Székely Kriszta Az ember tragédiája alapján készített EMBTRAG című előadása is versenyben van a legjobb rendezésért. A díjátadót szeptember 17-én tartják a Trafóban.

A Katona József Színház 2024/2025-ös évadában több új előadás is színpadra kerül:

  • Tarnóczi Jakab Radical Relax című előadását rendezi a nagyszínpadon,
  • Máté Gábor a Kamrában Jánossy Lajos Itt élet című művét viszi színre,
  • Ascher Tamás az Egy nyár című Goldoni-darabot állítja elő,
  • és készül egy adaptáció Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényéből,
  • Biró Zsombor Aurél pedig 2031 címen írt darabot a színház számára.