Orosz szabotázs fenyegetése a geilenkircheni NATO-bázison

A geilenkircheni NATO-légitámaszpontot fenyegető esetleges orosz szabotázsakcióval kapcsolatos hírszerzési információk miatt a múlt héten ideiglenesen megemelték a biztonsági szintet.

A német DPA sajtóügynökség és a Politico biztonsági forrásokra, valamint a Tagesspiegel című német lapra hivatkozva jelentette, hogy a geilenkircheni NATO-légitámaszpontot fenyegető esetleges orosz szabotázsakcióval kapcsolatos hírszerzési információk miatt a múlt héten ideiglenesen megemelték a biztonsági szintet. Egy külföldi hírszerző szolgálat „komoly vészjelzést” adott egy, a NATO-bázis elleni, valószínűleg drónok bevetésével járó orosz szabotázsakciót előkészítő akciókról.

Az észak-rajna-vesztfáliai légi támaszponton pénteken a második legmagasabb biztonsági fokozatot léptették életbe. Az óvintézkedések részeként minden nem létfontosságú személyt hazaküldtek, de a légiforgalom zavartalanul működött tovább. Mivel incidens nem történt, péntek délután visszaállították az eredeti biztonsági szintet.

A NATO szóvivője elmondta, hogy a bázison körülbelül 1600 ember dolgozik, és jelenleg főként a keleti hadszíntér légtérellenőrzésére használt speciális repülőgépeket állomásoztatnak itt. A bázis radarja több mint 400 kilométeres távolságban képes más repülőgépek lokalizálására és azonosítására.

A közelmúltban Németországban szabotázsfenyegetések sorozatát jelentették. Két hete a geilenkircheni bázist és egy másik, a kölni repülőtér közelében lévő katonai bázist ideiglenesen lezárták, mivel a hatóságok egy lehetséges vízellátási szabotázs ügyében nyomoztak. A Köln-Wahn légibázis a Németországban kiképzett ukrán katonák egyik fő közlekedési csomópontja. Júniusban orosz szabotőrök felgyújtották a Diehl védelmi vállalat egyik berlini fémgyárát, vélhetően az Ukrajnába irányuló kritikus fegyver- és lőszerszállítmányok megzavarása céljából.