Portugália partjainál érzékelhető földrengés

Erős földrengés rázta meg az Atlanti-óceánt Portugália partjainál, amelyet Lisszabonban és Marokkóban is érezni lehetett.

Az Atlanti-óceánban, Portugália déli partjainál erős, a Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földrengés történt, amelyet az ABNO News szerint az elmúlt 15 év legerősebb földrengéseként jegyeztek fel a régióban. A földrengés epicentruma Sines-től 58 kilométerre nyugatra, a nyílt tengeren, 19 kilométeres mélységben volt. Sesimbrától mintegy 64 kilométerre délnyugatra, Lisszabontól pedig 85 kilométerre helyezkedett el.

A rengés helyi idő szerint hétfőn 5 óra 11 perckor következett be. Az amerikai földtani intézet (USGS) 5,4-es erősségűnek mérte a földrengést, míg a portugál szeizmológiai ügynökség, az IPMA 5,3-as erősségűre becsülte. Más jelentések szerint a rengés erőssége 4,7 volt, azonban a spanyol abc.es hírportál és a polgári védelem adatai alapján a Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földmozgást mértek.

A 2009 óta tapasztalt legerősebb földrengés volt ez a térségben, amikor egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg a déli partokat. A mostani földrengés kapcsán súlyosabb károkról vagy sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés, és cunami veszély sem fenyegeti a régiót. A rengést legintenzívebben a fővárosban és Setúbal térségében lehetett érezni, de még az észak-afrikai Marokkóban, valamint Andalúzia több pontján, például Huelvában és Sevillában is érzékelhető volt a földmozgás. A polgári védelem a Lusa hírügynökséggel közölte, hogy olyan jelentéseket kapott, amelyek szerint a földrengést Lisszabon és környékén mindenhol érezték. Egy lisszaboni lakos szerint körülbelül 3-5 másodpercig érezte a rengéseket.