Másodfokú hőségriasztás az egész országra

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismét másodfokú hőségriasztást rendelt el az egész országra szombattól péntek éjfélig. A Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet hangsúlyozza, hogy a munkahelyeken is fokozott figyelmet kell fordítani a megelőző intézkedésekre.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján hozta meg a döntést, mely szerint az ország egész területén másodfokú hőségriasztás lesz érvényben szombat 0 órától péntek éjfélig. A Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet kiemelte, hogy a munkavégzés a hőséghullámok idején még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre.

A munkahelyi klíma értékelésére a klímaindexek, az effektív hőmérséklet (EH) és a korrigált effektív hőmérséklet (KEH) szolgálnak. Ezek figyelembe veszik a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat, a légáramlási sebességet és a hősugárzást is. A munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a 24 Celsius-fok (K)EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot.

A munkavállalók egészségvédelme érdekében a meleg munkahelyeken megfelelő hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani, és zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni. A munkavállalóknak kerülniük kell az alkoholt, a magas koffein és cukor tartalmú italokat, és a verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat kisebb étkezésekkel kell pótolniuk.

A munkáltatóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a munkavédelmi oktatásra, a veszélyforrásokra és a szükséges megelőző intézkedésekre. A dolgozóknak fel kell készülniük a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteinek felismerésére és kezelésére. A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a nyári melegben a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve.

A munkavédelmi tanácsadás a munkavedelem-info@ngm.gov.hu e-mail címen, illetve a 06-80/204-292 zöld számon érhető el, amely kedden és csütörtökön hívható 8:30 és 16:00 óra között.