Magyar Péter feljelentéseket tesz és felülvizsgálati indítványt nyújt be

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és Európai Parlamenti képviselő, több lépést is bejelentett egy sajtótájékoztatón: feljelentéseket tesz a kórházi klímák és túlárazott irodavásárlások ügyében, valamint felülvizsgálati indítványt nyújt be a Völner-Schadl-ügyben.

Magyar Péter a sajtótájékoztatót a Völner-Schadl ügy megemlítésével kezdte, hangsúlyozva, hogy a felülvizsgálati kérelem az új magyar büntetőjogi eszköz, amelyet az Európai Unió ír elő. Kritizálta az ügyészséget, amiért nem ismerték el őt, mint a bejelentőt, és az ügy kezelését is kifogásolta. A Budapesti Nyomozó Ügyészség összeférhetetlenségét is kiemelte, amely felügyelte az előkészítő eljárást a fő ügyben, egy olyan gyakorlatot, amelyet a büntetőeljárásban szigorúan tiltottak.

A Központi Nyomozó Főügyészség azonban cáfolta Magyar Péter állításait, miszerint ő lett volna a feljelentő a Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében. A hatóságok szerint Magyar nem tett feljelentést, hanem tanúként jelent meg az ügyben, és az eljárás nem az ő feljelentése alapján indult. Az ügyészség szerint a jogszabályok és a gyakorlat alapján csak az számít feljelentőnek, aki az eljárás alapjául szolgáló feljelentést megteszi. Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy Magyar Péter a valóságnak nem megfelelő állításokat fogalmazott meg, és hogy az eljárásjogi törvény alapján a sértettnek nem minősülő feljelentő az iratokba nem tekinthet bele.

A felülvizsgálati indítványt kedden teszi közzé, amelyben a vádhatóság döntését kifogásolja a Völner-Schadl-Rogán ügyben. A vádhatóság szerint "Schadl György Rogán Antal embere" kijelentést nem lehetett bűncselekményként értelmezni. Magyar azonban kétségbe vonja Rogán Antal és Gulyás Gergely tanúvallomásait, és több problémát lát a vádhatóság döntésében.

A sajtótájékoztatón bejelentette, hogy feljelentést tesz a kórházi klímaberendezések fertőtlenítésének elmulasztása, karbantartásuk és cseréjük hiánya, valamint a kórházakban rendelkezésre álló fertőtlenítőszerek elégtelensége miatt. Továbbá jelentést tesz a kormányzati irodák piaci ár feletti vásárlásáról. A digitális gyónószék létrehozását is tervezi, amely anonim módon teszi lehetővé adatok és információk beküldését. Emellett létrehozza a Ludas Matyi Alapot jótékonysági célokra, amelyet a Tisza Párt EP-képviselőinek parlamenti jövedelméből finanszíroznak.

Magyar szerint az ügyészség trükközött, ugyanis Tényi Istvánt ismerték el feljelentőnek, nem őt magát, aki nyilvánosságra hozta a Varga Judit akkori igazságügyi miniszterrel készült hangfelvételét és bement vallomást tenni az ügyészségre. Magyar azt is kifogásolta, hogy miért az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség végezte a nyomozást a hangfelvételen elhangzott állítások ügyében, amely az alapügyben az előkészítő eljárás felügyeletét végezte. Az ügyészség válaszában hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárási törvény meghatározza, hogy mely esetben melyik nyomozó hatóság, illetve ügyészség járhat el, és mivel ebben az ügyben kizárási ok nem merült fel, így a törvény szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Nyomozó Ügyészség járt el. Magyar Péter azt ígérte, hogy kedden hozza nyilvánosságra a felülvizsgálati indítványát.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen itt írtunk. Arról is beszámoltunk, hogy júniusban indult eljárás Magyar Péterrel szemben, és két hónappal később is tart a nyomozás az ügyészség tájékoztatása szerint. Az EP-képviselő gyanúsítotti kihallgatására még nem került sor, az csak a mentelmi jog felfüggesztése után történhet meg, ami a nyomozás előrehaladtával várható.