Macklemore lemondta dubaji koncertjét politikai okokból

Az amerikai rapper, Macklemore lemondta októberi dubaji koncertjét, tiltakozásul az Egyesült Arab Emírségek szudáni polgárháborúban játszott szerepe ellen.

Macklemore az Instagramon keresztül fejezte ki nemtetszését, mondván, hogy az Egyesült Arab Emírségek támogatja a szudáni kormánycsapatok ellen harcoló félkatonai erőket, amelyek részt vesznek a humanitárius válságban és a népirtásban. A zenész azt is hozzátette, hogy a döntését részben azért hozta meg, mert korábban nyilvánosan támogatta a palesztinokat az Izrael-Hamász konfliktusban, és most a szudáni nép iránti szolidaritásból nem lép fel Dubajban.

A Guardian szerint az Egyesült Arab Emírségek többször is cáfolta, hogy támogatná a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris csoportot, azonban az ENSZ szakértői januárban bizonyítékokat mutattak be arról, hogy az ország hetente többször fegyvereket szállított az RSF-nek Észak-Csádból.

Macklemore a következőket írta: "Tudom, hogy ez valószínűleg veszélyezteti a jövőbeni fellépéseimet a környéken, és őszintén utálom, hogy cserben hagyom a rajongóimat. De amíg az Egyesült Arab Emírségek nem hagyja abba az RSF felfegyverzését és finanszírozását, addig nem fogok ott fellépni." A rapper felhívta a többi művészt is, hogy gondolják át a Dubajban való fellépésüket, és arra kérte őket, hogy ha a platformjaikat a kollektív felszabadítás mozgósítására használnák, mi mindent érhetnének el.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma és a dubaji médiahivatal egyelőre nem kommentálta a történteket. A koncert szervezői a lemondást mindenféle magyarázat nélkül jelentették be, és a jegyek árának visszatérítését ígérték.

Szudánban 2019 óta tart a válság, amelynek során több kormányváltás is történt, és a civilek fokozatosan kiszorultak a hatalomból. A hadsereg és az RSF közötti feszültség is növekszik, mivel az utóbbiak nem voltak hajlandóak beolvadni a hivatalos fegyveres erőkbe. Az Unicef szerint a több mint 15 hónapja tartó háború következtében éhínség sújt egy észak-darfúri menekülttábort, és az ENSZ adatai szerint a konfliktus miatt több százezer ember menekült el az országból, míg közel négyszázezer belső menekült lett. Tavaly tavasszal újra káosz szabadult el Szudánban, miután a kormányerők és az RSF közti vetélkedés nyílt polgárháborúba torkollt, és a becslések szerint azóta 18800 ember halt meg, több mint 10 millióan hagyták el otthonukat és százezreket veszélyeztet az éhezés.