Claudiopolis InterCity vonat kisiklása a Keleti pályaudvarnál

Vasárnap este a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis InterCity vonat kisiklott a Keleti pályaudvar közelében, ami jelentős fennakadásokat okoz a magyar vasúti közlekedésben. A baleset során szerencsére senki sem sérült meg.

A mentési munkálatok még mindig folyamatban vannak, és a műszaki mentés hétfő hajnalig tartott. A Keleti pályaudvar ideiglenesen nem fogad és nem indít vonatokat, a vonatforgalom visszaállítása érdekében. A baleset miatt továbbra is korlátozásokra, késésekre és vonatkimaradásokra kell számítani a Keleti pályaudvart érintő vasútvonalakon.

Egy utas által készített élő videóban látható volt, hogy a kisiklott vonat közelében egy másik vonat is haladt, ami veszélyes helyzetet teremtett. A férfi a videóban elmondta: "Úgy kisiklott a vontat, mint az állat! Majdnem nekünk jött a másik. Én frankón azt hittem, hogy fel fog borulni a vonat. Hát ez nagyon erős."

A MÁV sajtótájékoztatón közölte, hogy a vonatforgalom várhatóan kedd délelőtt indulhat újra a pályaudvaron. A vizsgálat még nem zárult le, de az elsődleges szemrevételezés szerint a váltó egyik darabja tört le. A pályaműködtetési vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy több szakmacsoport dolgozik az eset megoldásán, és remélik, hogy kedden már újraindulhat a forgalom.

A kisiklott kocsikat hétfő délutánra már visszaemelték, és megkezdődtek a pályajavítási munkálatok. A Keleti pályaudvarig közlekedő vonatokat más budapesti állomásokra irányították át, és a BKK buszain továbbra is érvényesek a vonatjegyek. A teljes szolgáltatás újraindulása után is számítani kell néhány korlátozásra az érintett vonalakon. Az újranyitás felgyorsítása érdekében éjszakai pályamunkákat végeznek nehéz gépekkel. Hétfő délután sajtótájékoztatón részletesen beszámolnak a balesetről, a forgalmi helyzetről és a helyreállításról.