John Tinniswood, a világ legidősebb férfija

John Tinniswood, aki nemrég ünnepelte a 112. születésnapját, nem tudja megmondani a hosszú élet titkát. A világ jelenlegi legidősebb férfija szerint nem különbözik másoktól, és az élet hossza ellen nem sokat tehetünk.

John Tinniswood 1912. augusztus 26-án született Liverpoolban, és jelenleg egy southporti idősotthonban él. A Guinness rekordok könyve szerint ő a legidősebb férfi a világon. A férfiak között a leghosszabb életet a 2013-ban elhunyt japán Kimura Dzsiroemon érte el, aki 116 évet és 54 napot élt.

Tinniswood fiatalon „elég aktív volt”, és „sokat sétált”, de úgy véli, hogy „semmiben sem különbözik” bárki mástól. Azt mondja, hogy péntekenként eszik egy fish and chipst, de egyébként nem követ különösebb étrendet, „azt eszi, amit adnak, és amit mindenki más is”.

A világ legidősebb férfija átélte mind a két világháborút, és a második világháborús veteránok közül ő a legidősebb. A háború alatt pénzügyi és logisztikai adminisztrációs beosztásban dolgozott a Royal Army Pay Corpsnál, ahol logisztikai feladatokat látott el, mint például a bajba jutott katonák felkutatása és az élelmiszerellátás megszervezése, valamint a könyvelés és az ellenőrzés is munkakörének részét képezte. A hadseregből való távozása után könyvelőként dolgozott a Shell és a BP cégeknél, mielőtt 1972-ben nyugdíjba vonult.

Tinniswood 1942-ben házasodott össze feleségével, Blodwennel, akivel egy táncos rendezvényen találkozott Liverpoolban. 44 évig éltek együtt, a felesége 1986-ban hunyt el, és egy lányuk született, Susan, aki 1943-ban jött világra. Tinniswood úrnak négy unokája és három dédunokája van.

Amióta 2012-ben betöltötte a 100. életévét, minden évben kapott egy születésnapi üdvözlőlapot az uralkodótól – először II. Erzsébet királynőtől, aki csaknem 14 évvel volt nála fiatalabb, majd III. Károly királytól és Camilla királynőtől.

John Tinniswood véleménye szerint a világ nem, vagy alig változott előnyére gyermekkora óta. „Nem lett jobb, vagy alig lett jobb, mint korábban. Talán néhány helyen igen, de más helyeken rosszabb lett” – mondta.

A világ legidősebb nője és egyben legidősebb embere jelenleg a 116 éves japán Tomiko Itooka.