Oroszország egyik legnagyobb olajfinomítója lángokban

Robbanás és tűzvész sújtotta Oroszország egyik legnagyobb olajfinomítóját, a Gazprom Neft létesítményét, amelyet a cég vezetése ellenőrzés alatt tartásról számolt be.

Az Ukrajinszka Pravda az orosz Interfax hírügynökség információi alapján arról írt, hogy a finomító automatikus biztonsági rendszere tűzkitörést észlelt, melyre azonnal reagáltak a tűzoltók. A létesítmény vezetése szerint a helyzetet „ellenőrzés alatt tartják”. Egyes Telegram-csatornák szerint a tüzet egy hangos robbanás előzte meg.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a finomító vezetése megerősítette, hogy a létesítmény normál üzemmódban működik, és a termelési terveket teljesíteni tudják. Hét ember került kórházba a tűz következtében, de sajnos egyikük, aki súlyos sérüléseket szenvedett, életét vesztette.

Az olajfinomító évi 21,6 millió tonna nyersolaj és 1,2 millió tonna stabil gázkondenzátum feldolgozására képes, ami Oroszország egyik legnagyobb finomítói kapacitásának számít. A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint a tűz az üzem két legnagyobb nyersolaj-desztilláló egységének egyikét érintette, amelyek egyenként évi mintegy 8,6 millió tonna termelési kapacitással rendelkeznek. A finomító 2022-ben több mint 21 millió tonnányi, vagyis napi 420 ezer hordó nyersolajat dolgozott fel.

A tűz okát egyelőre nem ismerik, de az ukrán erők korábban már támadtak olajfinomítókra, és az elmúlt időszakban több támadást is intéztek fontos infrastrukturális létesítmények ellen Oroszországban. Ez lehet a válasz arra, hogy hatalmas orosz támadás indult Ukrajna ellen, illetve fehérorosz katonák jelentek meg az ukrán határon.