48 órás ultimátum a DK-tól az óbudai korrupciós ügy kapcsán

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Vadai Ágnes bejelentette, hogy a párt birtokában van olyan dokumentum, amely bizonyítja a Kiss László elleni koncepciós eljárás politikai megrendelését. A DK 48 órás ultimátumot adott a Fidesznek, hogy az érintettek jelentkezzenek és ismerjék el részvételüket a lejárató kampányban.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke szerint a párt rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják, hogy a nyomozati eljárás politikai nyomásra indult. A DK állítása szerint dokumentumokkal tudják igazolni, hogy Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere koncepciós eljárás áldozata lesz, és hogy az eljárás nem a Központi Nyomozó Főügyészség munkájának eredménye, hanem a Fidesz-KDNP legfelsőbb köreinek igényéből fakad.

A párt elnökségi tagja, Barkóczi Balázs a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Vadai Ágnes egy kék mappát tartva a kezében állította, hogy abban olyan dokumentumok vannak, amelyek a politikai megrendelés tényét bizonyítják.

A DK frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes azt is bejelentette, hogy a bizonyítékokat 48 óra múlva fogják bemutatni a sajtónak. Ezzel az időtartammal adnak lehetőséget az érintett fideszeseknek, hogy önként jelentkezzenek.

Kiss László óbudai polgármestert augusztus 14-én gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben. A polgármestert hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, és a Fővárosi Törvényszék augusztus 16-án rendelte el letartóztatását.

A sajtótájékoztatón nem hangzottak el konkrétumok az ügyet érintő gyanúsítások vagy a fideszes megrendelést sejtető részletek kapcsán. Azonban a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás a helyszínen reagált a vádakra, és videót töltött fel a Facebook-oldalára, amelyben Vadai Ágnessel vált szót. Menczer Tamás szerint még Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem merte leírni, hogy Kiss László ártatlan, amire Vadai Ágnes úgy reagált, hogy Menczer Tamás „rosszul olvasott”.

Óriási korrupciós botrány rázta meg Óbudát

Ahogy arról az Index is beszámolt, nemrég házkutatás után őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy arról az óbudai korrupciós ügyről van szó, amellyel kapcsolatban korábban őrizetbe vették Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét is.

Kiss László azóta előzetes letartóztatásban van, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után, így még évekig hivatalban maradhat. Egyes értesülések szerint egy másik, a korrupciós ügyben érintett gyanúsítottat nem sokkal Kiss őrizetbe vétele előtt engedtek ki a letartóztatásból.

Óbuda polgármesterének védőügyvédje, Zamecsnik Péter később közölte, hogy az egyik gyanúsított vádalkut kötött a kerületi korrupciós botrányban. Sajtóinformációk szerint Kiss Lászlóra nem csupán munkatársa, hanem barátja és egykori egyetemista társa tehetett vallomást.

Politikai „sztárbox” a Fidesz székház előtt

A Fidesz székháza előtt futott bele Menczer Tamás, a kormánypárt kommunikációs igazgatója a DK sajtótájékoztatójába, amelyet Vadai Ágnes tartott. A tájékoztató témája Kiss Lászó óbudai polgármester büntetőügye volt. A rövid, igen feszült hangulatú beszélgetésük alatt szó esett a használt autókról és döglött ebihalakról is. Menczer Tamás azt mondta: „tessenek szólni a polgármester úrnak, hogy viselkedjen rendesen.” Vadai riposztja úgy szólt erre, hogy „dolgozzon a Fidesz kevesebbet, akkor ritkábban hibáznak.” Menczer erre úgy jellemezte Kisst, mint akitől „azért használt autót nem vennék”. „Én meg önöktől egy döglött ebihalat sem” – válaszolt Vadai röviden.