A Madách Imre Gimnázium nem fogadja el a digitális eszközök betiltását

A budapesti Madách Imre Gimnázium bejelentette, hogy szeptembertől sem veszik el a diákok digitális eszközeit a tanítás előtt, ellentétben az új kormányrendelet előírásaival. Az intézmény honlapján közzétett közlemény szerint a gimnázium célja a digitális kultúra helyes használatának előmozdítása, nem pedig a tiltás.

Augusztus 8-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely korlátozza a mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök használatát az iskolákban, a szakmai képzés során és a foglalkozások alatt a kollégiumokban. A rendelet értelmében a tanítási nap kezdetén le kell adni ezeket az eszközöket, amelyeket a házirend szerint tárolnak és adnak vissza a diákoknak.

A Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete azonban úgy döntött, hogy nem követi ezt az előírást. A tantestület célja nem a tiltás, hanem a digitális kultúra helyes használatára való nevelés. A gimnázium honlapján közzétett tájékoztatásban hangsúlyozzák, hogy a mobiltelefonok és egyéb eszközök használatának korlátait a gimnázium házirendje már régóta tartalmazza, és ezeket a szabályokat eddig is betartatták. A nevelőtestület kiemeli, hogy a szigorúbb érvényesítés mellett is fontos, hogy a diákok órai magatartásával ne kockáztassák az eszközök elvételét.

A VII. kerületi gimnázium közleményében kiemelik, hogy „életszerűtlen” lenne az eszközök állandó beadása és kivétele, mivel bármelyik órán szükség lehet rájuk a tanuláshoz. A gimnázium pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, amit a tiltás helyett a megfelelő alkalmazással kívánnak elérni.

A rendeletet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) átgondolatlannak és kidolgozatlannak nevezte. A kormány korábban 200 milliárd forintért vásárolt laptopokat a diákoknak és a tanároknak, amelyek most a rendelet értelmében korlátozottan használhatók lennének az iskolákban. Magyarországhoz hasonlóan nemrég Romániában is hasonló korlátozásról született döntés.

A Madách Imre Gimnázium nem először hallat magáról: itt tiltakoztak először a BM jogállási törvényével kapcsolatban és ennek az iskolának a magyartanára javította ki tankerület helyesírási hibáktól hemzsegő utasítását is. A rendelet szerint az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe, de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt (vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt) le kell adniuk azokat.

A szakemberek és a Nemzeti Pedagógus Kar is egyetértenek a diákok telefonhasználatának iskolai korlátozásával. A rendelet helyességét gazdasági és pszichológia érvekkel támasztották alá, míg az NPK arra mutat rá, hogy várhatóan technikai nehézségek adódnak a rendeletben foglaltak alkalmazása során. Ercse Krisztina oktatáskutató szerint a probléma korszerűbb pedagógiai módszereket és megközelítést kíván.