Budapesti Olimpia: Karácsony Gergely Feltételei

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere támogatja a 2036-os budapesti olimpia ötletét, de két fontos feltétel teljesítését várja el a kormánytól.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt arról, hogy a budapesti olimpia megrendezésének lehetősége ismét napirendre került. A kormányfő szerint Magyarország készen áll az esemény megrendezésére, és Budapesten már megvan a szükséges infrastruktúra, csupán néhány ideiglenes arénát kellene felhúzni. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az olimpia megrendezése a főváros döntése, és amíg Budapest nem támogatja az ötletet, addig a kormány kezében nincs lehetőség a megvalósításra.

Karácsony Gergely az RTL-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a főváros akkor működne együtt a kormánnyal az olimpia ügyében, ha a kormány teljesíti azokat a fejlesztéseket, amelyeket meg kell tennie, és ha Budapest visszakapja azokat a forrásokat, amelyekre szüksége van. A főpolgármester szerint a kormánynak rendeznie kell a viszonyát a fővárossal, és el kell végeznie azokat a beruházásokat, amelyeket korábban vállalt, valamint a városnak vissza kell kapnia a korábban elvont forrásait.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a budapesti olimpia nem csupán sportberuházásokról, hanem városfejlesztésről kellene, hogy szóljon. Ebben az ügyben már tárgyalt Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével is, ahol egyetértettek abban, hogy egy fenntartható olimpia megrendezése lehetséges lenne Budapesten.

A NOB jelenlegi gyakorlata szerint a rendezői szerepre már nem pályázni kell, hanem az Olimpiai Bizottság kéri fel az általuk érdemesnek tartott országokat. A Publicus intézet felmérése szerint a magyarok többsége még mindig nem támogatná a budapesti ötkarikás játékokat, és még a kormánypárti szavazók 20 százaléka is ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését.

A Momentum országgyűlési képviselője, Orosz Anna határozottan elutasítja a budapesti olimpia gondolatát. Orosz szerint nem a kormány ígéretei, hanem a népszavazás intézménye dönthetne arról, hogy az emberek az adóforintjaikból olimpiát akarnak-e vagy más területekre fordítanák az erőforrásokat. A Momentum politikusa szerint a több ezer milliárd forintot inkább az oktatásra, egészségügyre, infrastruktúrára és a környezet megóvására kellene költeni.