Kamala Harris és az influencerek ereje a demokrata kampányban

Az influencerek jelentős szerepet játszanak a demokrata elnökjelölti kampányban, ahol a fiatal tartalomkészítők aktívan részt vesznek Kamala Harris népszerűsítésében. Harris szociális média bejegyzéseinek száma meghaladja Joe Bidenét, TikTok fiókja pedig 385 millió megtekintést ért el. A kampányt a középkorú Parker Butler és Lauren Kapp vezeti, akik különböző platformokra szabott tartalmak létrehozására összpontosítanak, a fiatalabb választók hatékony megszólítása érdekében.

A kampányban a fiatal csapattagok, mint a 19 éves Deja Foxx is fontos szerepet töltenek be. Kamala Harris kampányára öt hét alatt 540 millió dollár adomány érkezett, ezzel megelőzve Donald Trump kampányát, amely júliusban 139 millió dollárt, augusztus elején pedig 327 millió dollárt gyűjtött. A politikai akciószervezetek, vagyis a PAC-ok is jelentős támogatást nyújtanak: Trump mögött álló 10 legnagyobb PAC 305 millió dollárt, míg Harris támogatóinak 10 legnagyobb PAC-ja 199 millió dollárt gyűjtött.

Ez a változás a kampánystratégiában azt tükrözi, hogy a politikai kampányok egyre inkább az influencer-vezérelt megközelítés felé mozdulnak el, amelynek célja a fiatalabb szavazók hatékonyabb bevonása és elérésük a különböző digitális platformokon keresztül. A kampány sikere és a jelentős adományok összege azt mutatja, hogy a modern politikai kommunikációban a hagyományos média mellett a közösségi média és az influencerek is meghatározó szerepet kapnak.

Harris kampánya július 21. után indult, amikor Joe Biden jelenlegi elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és maga helyett alelnökét javasolja a tisztségre. A beérkezett adományok összege a demokrata elnökjelölő konvenció (DNC) napjaiban lépte át a félmilliárd dollárt, az elnökjelölt beszédét követő órában pedig rekordmértékű felajánlás folyt be. Júniusban, Biden elnökjelöltségének utolsó teljes hónapjában Trump vezetett a beérkezett kampányadományokat tekintve, de Harris kampányának elindulása megfordította a kampányadományok összegéről szóló verseny állását.