Izraeli légicsapások és Hezbollah rakétatámadások

Izrael megelőző légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah ellen Dél-Libanonban, ami arra késztette a militáns csoportot, hogy körülbelül 320 rakétát lőjön ki észak-izraeli célpontok felé. Az izraeli védelmi erők (IDF) észlelték a Hezbollah rakétatámadásra való előkészületeit, és célba vették azokat, hogy megszüntessék a fenyegetést az izraeli állampolgárokra.

Az izraeli kormányzat szerint a támadások megelőző jellegűek voltak, és az önvédelem jegyében történtek, miután a Hezbollah drónokat és rakétákat indított Izrael katonai célpontjai felé, állításuk szerint 11 katonai bázist érintve. A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök szorosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és támogatja Izrael önvédelmi jogát. Izrael külügyminisztere támogatást kért a Hezbollah és Irán ellen, hangsúlyozva, hogy Izrael cselekedetei azonosított fenyegetésekre adott válaszok voltak.

A konfliktus a Hezbollah egy parancsnokának múlt hónapban történt meggyilkolására adott válaszként robbant ki. A Hezbollah válaszul drónokat és rakétákat indított Izrael felé, ami tovább fokozta a feszültséget. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztonsági kabinetülést hívott össze, és Joav Gallant védelmi miniszter 48 órás veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban hajtott végre megelőző támadást, amelyet a Hezbollah 320 rakétával és drónokkal válaszolt meg, miután Fuad Sukar célpontját Bejrútban július 30-án megölték. Izrael északi részén veszélyhelyzetet hirdettek, korlátozták a gyülekezéseket, és azt tanácsolták az embereknek, hogy maradjanak a menedékhelyek közelében. Az IDF szerint a légicsapások önvédelemből történtek a Hezbollah bejövő rakétatámadásaival szemben.

A Hezbollah azt állította, hogy ez csak a válaszuk "első fázisa" volt Fuad Sukur, az egyik alapítójuk meggyilkolására. Az IDF Sukur-t felelősnek tartotta egy korábbi támadásért. A közösségi médiában keringő videók a libanoni célpontokra, köztük a Bekaa-völgyi fegyverraktárra mért csapásokat mutatnak. Libanonban két napja áramkimaradások tapasztalhatók.

Az izraeli védelmi miniszter felfüggesztette a Ben Gurion repülőtér járatait ideiglenesen. Az Egyesült Államok megerősítette elkötelezettségét Izrael védelme mellett. A Hezbollah rakétatámadást indított Izrael ellen vasárnap reggel, Fuad Sukar bejrúti meggyilkolása után. Az izraeli hadsereg válaszul megelőző csapást mért Dél-Libanonra. Az IDF több bejövő rakétát is elfogott Libanonból. Az izraeli külügyminiszter támogatást kért a Hezbollah, Irán és azok milíciái ellen. Észak-Izraelben károkat jelentettek a rakétatámadások miatt, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.