Vágó Gábor, Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt is elhagyja az LMP-t

Az LMP több prominens tagja, köztük Vágó Gábor, Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt is bejelentették, hogy kilépnek a pártból, és nem kívánnak részt venni abban, ahogy véleményük szerint "bezárják a boltot". Mindhárom politikus az LMP jelenlegi irányvonalával való elégedetlenségüket fejezte ki.

Vágó Gábor a közösségi médiában tett bejelentésében kritizálta az LMP-t, amiért az 1 százalékot sem érte el a júniusi önkormányzati és EP-választáson, és amiért szerinte a párt elvesztette eredeti irányvonalát. "A júniusi választás a magyar zöld politika történelmi vereségét hozta" - írta Vágó, aki szerint a párt vezetése nem vállalta a felelősséget a vereségért. Hozzátette, hogy "először csak érzelmileg eltávolodtam. Aztán elfelejtettem kilépni. Majd azt is, hogy tag vagyok. Arra aztán várhattam, hogy engem is majd kizár az Etikai Bizottság. Úgy látszik, már az sem működik úgy, mint valaha. Ezért most már tényleg kilépek az LMP-ből" .

Vágó emellett elmondta, hogy jelenleg egy Nature Tech startupban dolgozik, ahol a biodiverzitás fejlesztéséért és az Alföld elsivatagosodásának megállításáért tevékenykedik.

Schmuck Erzsébet szombaton jelentette be, hogy 15 év után kilép az LMP-ből. Döntését azzal indokolta, hogy “ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az Ő pártja, Ungár párt!” Schmuck szerint ugyan az Ungár vezette EP-listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter. Az LMP most zajló kongresszusán Schmuck már nem indult a tisztújításon, Ungár Péter mellett Szabó-Kellner Katalin lett a társelnök.

Keresztes László Lóránt vasárnapi Facebook-posztjában jelentette be, hogy 14 és fél év után megszünteti a tagsági jogviszonyát az LMP-ben. A párt vezető testületéből múlt év nyarán önként távozott, mivel nem tudta, és nem is akarta már követni azokat a politikai kanyarokat, melyeket a pártvezetés leírt. Keresztes úgy véli, hogy az LMP akkor veszítette el irányát és társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne egy működőképes zöld pártra. Hozzátette, hogy elfogadhatatlan, hogy a pártvezetés kulcsszereplői részéről nem történt meg a szembenézés és nem vállalták a felelősséget a választás után, és hogy a szombati tisztújítást követően bizonyossá vált, hogy ez nem is fog megtörténni. "Egy játékszerré züllesztett, a zöld politikától eltávolodó, és öncélúvá vált pártnak nem akarok a tagja maradni" – fogalmazott.

Mindkét politikus távozása jelzi az LMP-n belüli feszültségeket és az egyre növekvő elégedetlenséget a párt jelenlegi állapotával kapcsolatban.

Az LMP szombati közgyűlése Ungár Péter mellett Szabó-Kellner Katalint választotta társelnöknek – ő pesterzsébeti önkormányzati képviselő –, míg az elnökségi tagja Baloghné dr. Bartus Viktória, Hohn Krisztina, Kanász-Nagy Máté és Tóth Áron lett. A párt titkárának Vida Attilát választották. Az elnökség mandátuma két évre szól, vagyis a 2026-os választásoknak ezzel a vezetőséggel megy neki a párt.