A Bayesian szuperjacht tragédiája

Az olasz hatóságok még nem tudják, mennyi időbe telik a szicíliai partoknál elsüllyedt Bayesian szuperjacht kiemelése, és a művelet számos tényezőtől függ. A hajóroncs kiemelése során felmerült a szándékos emberölés lehetősége is.

A Bayesian szuperjacht tragédiája után az olasz hatóságok bizonytalanságban vannak a kiemelés időtartamát illetően. A hajó mintegy 700 méterre a szicíliai Porticello partjaitól horgonyzott, amikor helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 óra körül egy erős légzuhatag következtében elsüllyedt, hét ember életét követelve, köztük a 59 éves Mike Lynch brit milliárdos üzletembert.

Raffaele Macauda ellentengernagy, Szicília nyugati részének tengerészeti igazgatója szerint a kiemelés előtt több lépést is meg kell tenni, többek között a jacht tartályainak kiürítését, hogy elkerüljék a környezetszennyezést. A hajóroncs jelenleg 50 méter mélyen fekszik, és a kiemelésre nincs pontos időkeret, de becslések szerint akár nyolc hétig is eltarthat.

A kiemelés elsődleges célja az üzemanyagtartályok biztonságos eltávolítása, mivel ezek jelentős környezeti kockázatot jelentenek. A művelet végső költségét még nem tudják megbecsülni, de a tulajdonosok fogják viselni a teljes költséget.

A szakértők abban reménykednek, hogy a kiemelés során több kulcsfontosságú kérdésre is választ kapnak, többek között a fedélzeten lévő biztonsági berendezések típusára, a feketedoboz tartalmára, és arra, hogy nyitva hagyták-e a nyílászárókat.

Raffaele Cammarano helyettes ügyész elmondta, hogy jelenleg nem rendelkeznek pontos információkkal a feketedobozról, és nehézségekbe ütközött a hozzáférés néhány kabinhoz és a jacht belsejéhez. A roncsok közötti későbbi kutatások eredményei várhatóan megerősítik a tényeket.

Ambrogio Cartosio ügyész szerint a Termini Imerese város ügyészsége baleset okozása és többrendbeli emberölés gyanújával indított nyomozást. A vizsgálat jelenlegi szakaszában ismeretlen tettes ellen folyik, de a szabotázs gyanúja sem zárható ki, és a bűncselekmények, akár a szándékos emberölés lehetőségét sem lehet figyelmen kívül hagyni. A kutató- és mentőcsapat búvárai szerint a hajó gyakorlatilag sértetlen állapotban van a tengerfenéken, ami további vizsgálatokat igényel. Vannak, akik szerint számos hibát követett el a legénység, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt. Az olasz rendőrség emberölés miatt indított nyomozást a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht ügyében.