Vasúti fennakadások a Balaton déli partján

A Balaton déli partján megszakadt a vasúti közlekedés egy síndarab eltörése miatt, ami jelentős késéseket okoz az utasoknak, különösen azoknak, akik a Zamárdi Strand Fesztiválra tartanak. A vonatok nem közlekedtek Szabadbattyán és Kiscséripuszta között, ami akár 1-2 órás késéseket is eredményezhetett.

A MÁV helyettesítő buszjáratokat indított Székesfehérvár és Lepsény között, hogy segítse az utasokat a közlekedésben. A vasúti pálya javítása várhatóan egészen éjszakáig, vagy akár vasárnap reggelig is eltarthatott, azonban a vártnál hamarabb, szombat délután háromnegyed ötkor újraindult a vasúti forgalom a dél-balatoni vonalon. A pályahiba – amit egy néhány centis letört síndarab okozott – végleges helyreállításáig a vonatok 20 km/órás sebességkorlátozás mellett közlekednek.

A vasúttársaság közlése szerint a vonalon fokozatosan állítják helyre a menetrendet, így “a megváltozott szerelvényfordulók, illetve a vonattorlódások miatt szombat éjfélig továbbra is jelentős késésekre és járatkimaradásokra kell számítani”.

Kárpótlásként mind a Balaton északi, mind a déli vonalán minden vonaton ingyen lehet utazni szombat este 7 óráig. A pótlóbuszok fél hatig közlekedtek, az északi vonalon pedig hatig minden vonat megállt Csajágon.

Az utasok alternatív útvonalakat is igénybe vehettek, mint például a motorvonatokat Székesfehérvár és Csajág között, valamint a buszokat Csajág és Lepsény között. A Budapest-Nagykanizsa/Keszthely útvonalon közlekedő vonatokat helyfoglalás nélkül is lehetett használni, de itt is jelentős késések várhatóak a sínhiba miatt.

Ez az incidens követte a pénteki zavart, amikor egy személyt elütött egy InterCity vonat ugyanezen a vonalon. A MÁV folyamatosan tájékoztatta az utasokat a helyettesítő buszok indulási idejéről és a vonatok rövidebb útvonalairól. Az utazóknak türelemmel kellett lenniük, és fel kellett készülniük az 1-2 órás késésekre a vasúti pálya hibája miatt.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a dél-balatoni vonalon hajnalig pótlóbuszos átszállásra, rövidebb útvonalon közlekedő vonatokra, jelentős késésekre, 1-2 órával hosszabb eljutási időre kellett számítani. A Telex információi szerint az utasok a vonatokon vesztegeltek, és minden Budapest felől jövő vonat teljesen tele volt, álltak az utasok. A STRAND Fesztiválra érkezők közül a vonattal utazók lemaradhattak az eseményről. Pótlóbuszok szervezését ígérték, amelyek folyamatosan indultak Székesfehérvár és Lepsény között.

Egyik olvasónk beszámolója szerint a helyzet különösen zavaros volt Lepsényben, ahol két ember rosszul lett a hőségben, és mentőt hívtak hozzájuk. A kalauzok sem tudtak pontos információkat adni, és az utasok csak másoktól értesültek arról, hogy a pótlóbuszok nem mind Székesfehérvárig, hanem egyesek csak Csajágig közlekedtek. Csajágon pedig "mindenki összevissza futkosott", semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Az utasok felháborodását tovább növelte, hogy a buszsofőrök a tikkasztó hőségben is szigorúan tiltották az ivást a buszon.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a MÁV sajtóosztályát is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. Mindeközben a Fonyód-Miskolc vonalon közlekedő Ezüstpart expressz (15606) várhatóan egy órás késéssel, a 17:18-as G43-as Székesfehérvár-Budapest járat (3543, 3528) pedig egyáltalán nem közlekedett. Bónuszként szombat délután a Keleti pályaudvarról 14:25-kor Kassára és Sátoraljaújhelyre elindult Hernád-Zemplén IC (IC 194) járműhiba miatt Hatvantól 80 perces késéssel indult, a sátoraljaújhelyi vonatrész pedig csak Miskolcig jutott.