Tömeges visszahívás érinti a Suzuki modelleket

Tömeges visszahívást rendeltek el a Magyar Suzuki Zrt. által 2019 óta gyártott Suzuki Vitarák és S-Crossok körében a hibás párolgásszabályozó rendszer miatt, ami üzemanyaggőzt engedhet az utastérbe, és ez a hiba több tízezer autót érinthet.

A gyártó tájékoztatása szerint a probléma a párolgásszabályozó rendszerben keletkező légrésből adódik, ami csökkenti az aktívszén tartály hatékonyságát, és így a párolgó üzemanyag a légkörbe juthat. Ez a hiba nem felel meg az Európai Unió járművekre vonatkozó biztonsági és környezetvédelmi előírásainak. A problémát először Hollandiában észlelték, de a magyar tulajdonosokat is érinti. A visszahívás már az Európai Bizottság adatbázisában is szerepel.

Az érintett modellek a következő gyártási időszakokból származnak:

  • SX4/S-Cross: 2019. szeptember 5. és 2024. május 9. közötti gyártás
  • Vitara: 2019. szeptember 3. és 2024. május 24. közötti gyártás.

Jelenleg még nem állnak rendelkezésre a javításhoz szükséges alkatrészek, de a gyártó ígérete szerint időben értesítik az autótulajdonosokat arról, hogy mikor vihetik a szerelőhöz a járműveket. A tulajdonosokat újabb e-mailben fogják tájékoztatni a további lépésekről, amint a járműveket szerelőhöz kell vinni.

A Pénzcentrum információi szerint a visszahívás azokat érintheti, akik az elmúlt öt évben vásároltak a fent említett modellekből, amelyek vezetik a hazai eladási statisztikákat, így a visszahívás akár tízezres nagyságrendű is lehet. A Suzuki arra kéri az érintett járművek tulajdonosait, hogy legyenek türelemmel, és kövessék figyelemmel a további tájékoztatásokat.