Solingeni késelés: elfogták a feltételezett elkövetőt, terrorista indítékot sem zárják ki

Németországot megrázta a péntek esti solingeni késelés, amely során három ember életét vesztette és többeket megsebesítettek. A hatóságok elfogták a gyanúsítottat, aki a fesztiválozók nyakát és torkát célozta meg.

Szombat délelőtt a német rendőrség még mindig nem találta meg azt a gyanúsítottat, aki a solingeni fesztiválon három embert megölt és további nyolcat megsebesített. A támadásban öt sérült állapota súlyos. A rendőrség egy 15 éves fiút vett őrizetbe, de később kiderült, hogy nem ő volt az elkövető, azonban őrizetben maradt.

A támadás a város 650. évfordulójára szervezett ünnepségen történt, amelyet a "sokszínűség fesztiváljának" neveztek. A rendőrség szerint a támadás mögött terrorista háttér állhat, de a gyanúsított indítékát egyelőre nem ismerik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a támadó egy ismeretlen férfi volt, aki a piactéren felállított színpadnál 21 óra 40 perckor egy hosszú késsel nyakon szúrt egy 56 éves nőt és két férfit, akik a helyszínen életüket vesztették. A tettesnek sikerült megszöknie a pánikhangulatban.

A rendőrség az esetet célzott támadásnak minősítette, és a teljes programot törölték. A környéket azóta elárasztották a megemlékezés gyertyái és virágcsokrai.

A támadás idején a "Suzan Töpfer's Suprafon" zenekar koncertezett. Az énekes szerint az emberek hirtelen több irányba kezdtek menekülni, és sikolyokat is hallott. A zenész a dobok mögé bújva keresett menedéket.

A rendőrség szombaton kora este arról tájékoztatta a sajtót, hogy az eddig összesített körülményekből arra lehet következtetni, hogy a támadás mögött terrorista háttér áll fenn. A tettes külsejéről azonban nincsenek pontos leírások, így nem lehet azonosítani.

A Spiegel információi szerint a feltételezett elkövető, egy 26 éves szír férfi, Issa al H., szombat este feladta magát a rendőröknek. A férfi ruhája koszos és véres volt, amikor egy rendőrautóhoz lépett, és azt mondta, ő az, akit keresnek. A férfi 2022 decemberének végén érkezett Németországba, és Bielefeldban adott be menekültkérelmet. Egy évvel később megkapta a polgárháborús övezetekből érkezetteknek járó védett státuszt. A német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a radikális iszlamisták nyilvántartásában.

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat. A belügyminiszter javasolta, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást.

Olaf Scholz német kancellár és Nancy Faeser belügyminiszter is reagált az esetre, Scholz megdöbbenését fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőt gyorsan el kell fogni, míg Faeser a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét. A politikusok és a rendőrszakszervezet óvatosságra intették a közösségi média felhasználóit, hogy ne terjesszenek pletykákat a bűncselekmény hátteréről.

A késes támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, de ennek hitelessége egyelőre nem bizonyított. A terrorszervezet már péntek este kiadott egy közleményt az ügyben a saját médiacsatornáján, ami szombaton vált ismertté. Eszerint a támadást a terrorszervezet egyik tagja hajtotta végre „bosszúból a Palesztinában és másutt élő muszlimokért”. Bizonyítékot azonban nem szolgáltattak sem arra vonatkozóan, hogy a szervezetnek köze lehet az akcióhoz, sem arra, hogy a támadó valóban kapcsolatban állna a szervezettel.