Schmuck Erzsébet kilép az LMP-ből

Schmuck Erzsébet, az LMP korábbi társelnöke, bejelentette, hogy 15 év után távozik a pártból. Kritikával illette Ungár Pétert, amiért átvette a párt irányítását, és kijelentette, hogy az LMP már nem tekinthető zöld vagy ellenzéki pártnak. Schmuck Erzsébet a Facebookon jelentette be távozását, mondván, hogy a pártot tönkretették és már nem képvisel zöld vagy ellenzéki értékeket.

Az LMP-ben zajló kongresszuson Ungár Péter és csapata kétéves mandátumot kapott, azonban a párt irányvonala továbbra is bizonytalan marad. Schmuck Erzsébet különösen bírálta az LMP döntését, hogy kilépjen az Európai Zöld Párt szövetségből, és ezt a kezdeményezést minden tiltakozása ellenére az országos elnökség megszavazta. Az EP-választásokon elért alacsony, 0,87%-os eredményből nem vontak le következtetéseket, holott 2014-ben még 5,04%-ot értek el és képviselőt is küldtek az EP-be, azonban az évek során csökkent a támogatottságuk.

Ungár Péter mellett Szabó-Kellner Katalin lett az LMP másik társelnöke. A párt szombati teljes körű tisztújításán megválasztották az új Országos Elnökséget, amelynek további tagjai Baloghné dr. Bartus Viktória, Hohn Krisztina, Kanász-Nagy Máté és Tóth Áron lettek, Vida Attila pedig a párt titkára. Ungár Péter sajnálatát fejezte ki Vitézy Dávid budapesti választásokon elszenvedett veresége miatt, és meglepődött Szentkirályi Alexandra visszalépésén. Szabó-Kellner Katalin korábban Vitézy Dávid fővárosi listáján szerepelt és a párt XX. kerületi polgármesterjelöltje volt, de visszalépett a DK-s Fekete Katalin javára, aki végül nem tudta legyőzni a független, de Fidesz által támogatott Szabados Ákost.

Schmuck Erzsébet, az LMP alapító tagja volt 2009-ben, különböző környezetvédelmi pozíciókat töltött be, mielőtt 2014-ben parlamenti képviselővé vált, később pedig a párt vezető szerepeit is betöltötte. Ungár Péter megemlítette, hogy az LMP nem lesz része a jelenlegi ellenzéknek, és a gyenge választási eredmények miatt megfontolta a visszavonulást, de végül úgy döntött, hogy 2026-ig marad. Az új elnökség mandátuma 2 évre szól, így a 2026-os országgyűlési választásokra való felkészülést és a 2026-os kampányt is a most megválasztott elnökség fogja levezényelni. Schmuck Erzsébet szerint az LMP, mint ellenzéki párt megsemmisült, és Ungár Péter vezetése alatt a párt "Ungár párttá" vált. A politikus Facebook-posztjában kifejtette, hogy az Ungár vezette EP listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter. Schmuck Erzsébet posztjában említést tett Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségéről is, amelyet Ungár kezdeményezésére a párt "dupla vagy semmit" stratégiájának részeként vállalt, de végül veszített. Az utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számára rémálom volt, és úgy véli, ez az esemény az LMP-t, mint ellenzéki pártot megsemmisítette.