Trump támogatását élvezi Robert F. Kennedy Jr.

Robert F. Kennedy Jr., aki függetlenként indult az amerikai elnökválasztáson, visszalépett és támogatását fejezte ki Donald Trump republikánus elnökjelölt iránt.

Pénteken Robert F. Kennedy Jr. bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát és támogatását nyújtja Donald Trumpnak. Ezt követően egy arizoniai kampányrendezvényen már együtt is szerepeltek. Kennedy beszédében Trumpot méltatta, mondván, hogy ő az az elnök lesz, aki „megvéd minket a totalitarizmustól” és „újra egészségessé teszi Amerikát”.

Kennedy a beszédében kifejtette, hogy a Demokrata Párt, amelynek hűséget fogadott gyermekkorában, ma már nem képviseli azokat az értékeket, amelyekben felnőtt. Kritikája szerint a párt a háború, a cenzúra és a korrupció pártjává vált, és eltitkolta Joe Biden jelenlegi elnök szellemi egészségének romlását.

Trump a kampányrendezvényen beszédet tartott, amelyben méltatta Robert F. Kennedyt és John F. Kennedyt, az Egyesült Államok korábbi elnökeit. Azt is ígérte, hogy amennyiben novemberben elnökké választják, nyilvánosságra hozza „a John F. Kennedy elleni merénylettel kapcsolatos összes meglévő dokumentumot”. Ezenkívül egy új bizottságot is létre kíván hozni, amely az elnöki merényletekkel, köztük az ellene irányulóval foglalkozna, valamint egy másik bizottságot, amely gyermekkori egészségügyi problémákat vizsgálna Kennedyvel.

A közvélekedés szerint Kennedy visszalépése inkább Trumpnak kedvez, hiszen eredetileg harmadik utas jelöltként akart részt venni az amerikai elnökválasztáson. Az Ipsos legfrissebb augusztusi felmérése szerint Kennedy mindössze 4 százaléknyi szavazótáborral rendelkezett, de ez elég lehet Trumpnak, hogy megfordítsa az állást Kamala Harris demokrata elnökjelölttel szemben. Kennedy bejelentette, hogy tíz ingadozó államban eltávolíttatja nevét a szavazócédulákról, hogy ne veszélyeztesse ott a választási eredményt, azonban a többi tagállamban megtartja jelöltségét.

Kennedy hangsúlyozta, hogy már többször is találkozott Trumppal és segédeivel, s megtapasztalta, hogy egyetértenek olyan kérdésekben, mint a határok biztonsága, a szólásszabadság és a háborúk lezárásának szükségessége. Kennedy visszalépése segítheti Trumpot, igaz, a felmérések szerint ez 0,3 százalékot javíthat esélyein a most lendületben lévő Kamala Harrisszal szemben, aki Joe Biden visszalépése után növelte az esélyét annak, hogy ismét a Demokrata Párt adjon elnököt az Egyesült Államoknak, igaz, a novemberi elnökválasztás így is teljesen nyílt.