Robbanás egy zsinagóga előtt Franciaországban

Franciaország déli részén, La Grande-Motte városában robbanás történt egy zsinagóga előtt. A térfigyelő kamerák felvették, ahogy egy személy felgyújtott két járművet a zsinagóga előtt, ami egy elrejtett gázpalack felrobbanásához vezetett.

A francia belügyminiszter, Gerald Darmanin az esetet egyértelmű bűncselekménynek minősítette, és a terrorellenes ügyészség eljárást indított több ember elleni terrortámadás kísérlete gyanújával. A robbanásban egy rendőrtiszt megsebesült. Darmanin biztosította a zsidó közösséget és a helyi hatóságokat a teljes támogatásról, és minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósítottak az elkövető elfogására. A sebesült rendőrt a montpellier-i egyetemi kórházba szállították, életveszélyes sérüléseket nem szenvedett.

A város polgármestere, Stéphane Rossignol megerősítette, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették a járművek felgyújtását a zsinagóga előtt. A hatóságok egy olyan személyt keresnek, aki palesztin zászlót tartott a kezében és fején keffiyeh-t, ami a palesztinokkal, különösen az egykori PLO vezetővel, Yasser Arafattal hozható összefüggésbe. A támadó két autót használt fel az épület előtt, az egyikben gázpalackok voltak. A Lefigaro nevű francia lap szerint a biztonsági kamerák felvételei alapján a támadó egyedül volt, kezében pisztollyal és palesztin zászlóval.

A helyi hatóságok lezárták a területet, nyomokat elemeznek, és egy tűzszerész-szakértői csoport is a helyszínen van. A polgármester és a prefektus megerősített védelmet kért a környékre. A francia miniszterelnök, Gabriel Attal és Darmanin belügyminiszter várhatóan meglátogatják a helyszínt.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőjét, és megvédjék a kegyhelyeket. „Az antiszemitizmus elleni küzdelem állandó harc, az Egyesült Nemzeté” – mondta Macron. A helyi képviselő, Carole Delga is elítélte a történteket, és kijelentette, Franciaország megvédi a zsidó lakosságot. A zsinagógában öt embert tartózkodott, köztük a rabbi, de közülük senki nem sérült meg.

Gérald Darmanin belügyminiszter kérte valamennyi megye közigazgatási vezetőjét, hogy haladéktalanul erősítsék meg a rendvédelmi erők jelenlétét a zsidó kegyhelyeknél, tekintettel a nemzetközi helyzetre. A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (CRIF) elnöke, Yonathan Arfi határozottan elítélte a zsidó hívek és egy épület elleni támadási kísérletet, és az incidens „kísérlet volt zsidók megölésére”. A franciaországi zsidó intézmények tanácsának idei jelentése szerint 2022 és 2023 között közel háromszorosára nőtt az antiszemita cselekmények száma Franciaországban.