Meleg és száraz hétvégénk lesz a hőségriasztás ellenére

A HungaroMet és a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nzrt. előrejelzése szerint a hétvégén továbbra is meleg időre számíthatunk, annak ellenére, hogy másodfokú hőségriasztás van érvényben és egy hidegfront közelíti meg hazánkat.

Augusztus vége felé járva sem hagy alább a kánikula, a hétvégén napos és száraz idő várható. Szombaton a Dunántúl északnyugati részén élénkülhet meg a délies szél, de másutt nem kell szélre számítani. A hőmérséklet napközben 31 és 37 fok között alakul, míg késő estére 18 és 26 fok közé hűl le.

Vasárnap még melegebb időre kell készülnünk, különösen a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, ahol helyenként ennél egy-két fokkal nagyobb forróság is lehet. A napos időt fátyol- és néhol gomolyfelhők színesítik, és bár egy hidegfront érkezik, az ország előtt legyengül, így csak az északnyugati tájakon okoz érzékelhető hőmérséklet-csökkenést. Csapadék nem várható, legfeljebb késő délután, este az északnyugati határra, Alpokaljára sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon a szél egyre több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik.

A másodfokú hőségriasztás egészen péntekig érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a hét további részében is fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő hidratációra és az UV-sugárzás elleni védekezésre. A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nzrt. figyelmeztető előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet ma még az ország északkeleti harmadában, vasárnap már csak az Északi-középhegység keleti felében maradhat 25 fok alatt, míg holnap a déli országrészben már meghaladhatja a 27 fokot is. Az éjjeli minimumokat 16-21 fok közé becsüli a HungaroMet.