A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője fenyegette a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját

A Tihanyi Tranzit Fesztiválon élénk vita alakult ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal és a Transparency International Magyarország jogi igazgatója között, amely során a hivatal vezetője fenyegetőzött. A vita a fesztivál egyik rendezvényén eskalálódott, ahol Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a Transparency International ellenőrző tevékenységének legitimitását kritizálta. A feszültség abból adódott, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nemrégiben vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország ellen, vádolva őket azzal, hogy tevékenységükkel befolyásolni próbálják a választók akaratát.

Lánczi Tamás érvelése szerint, ha valakinek problémája van a korrupcióval, akkor induljon a választásokon és harcoljon ellene. A Transparency Internationalt külföldről finanszírozott szervezetként bélyegezte meg, és politikai tevékenység folytatásával vádolta meg. A vita során szóba került a Korrupció Érzékelési Index is, amelyet a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője szubjektív jelentésnek nevezett, amelyet a kormány hatalmának aláásására használnak.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a polgárok és vállalatok bevonása a korrupció elleni küzdelembe milliárdokat takaríthat meg. A vita hevesen folytatódott, amikor a Szuverenitásvédelmi Hivatal követelte a Transparency Internationaltől a válaszokat, ami jogi legitimitás és kötelezettségek ütközéséhez vezetett.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal azt is vizsgálja, hogy a Transparency International milyen szerepet játszott abban, hogy Magyarország nem fér hozzá az EU-s forrásokhoz. A hivatal azzal vádolja a szervezetet, hogy hamis információkat terjeszt és kárt okoz Magyarország hírnevének. A vita során Lánczi Tamás kijelentette, hogy a játéknak vége, és a Transparency Internationalnak válaszolnia kell a feléjük intézett kérdésekre.

A Tihanyi Tranzit Fesztiválon zajló vita rávilágított az állami hatalom és a civil társadalom közötti összeütközésre, mindkét fél kétségbe vonva a másik legitimitását és szándékait. Lánczi Tamás figyelmeztette a Transparency Internationalt, hogy most már egy állami szerv által vannak megkérdőjelezve, nem egy másik civil szervezet által, jelezve ezzel a kormányzati hatalom kihívásának végét. A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke kiemelte, hogy minden államnak fel kell lépnie az ilyen jellegű tevékenységek ellen.