Dráma a fedélzeten: a Bayesian luxusjacht tragédiája

A Bayesian luxusjacht tragédiáját sokan úgy írták le, hogy a hajó hirtelen süllyedt el, azonban az olasz sajtóban megjelent információk szerint a katasztrófa nem volt ilyen gyorsan lezajló esemény. A hajó utolsó negyedóráját az Ais nyomkövető rendszer segítségével rekonstruálták, és az olasz ügyészség emberölés miatt indított nyomozást.

A Corriere Della Sera olasz lap szerint a tragédia hétfő hajnalban 3 óra 50 perckor kezdődött, és a legénység 16 percig küzdött a hajó és az utasok életének megmentéséért. A nyomkövető rendszer a legtragikusabb percekben is pontosan követte a hajó útvonalát, amelyet a lap "katasztrófatérképnek" nevezett.

A hajó mozgását az Italian Sea Group számította ki, figyelembe véve a szél erejét és a jacht forgását a viharban. A hajó horgonya már nem tartotta, és a hajó szabadon sodródott, miközben a vihar egyre erősödött. A hajó hajnali 4 órakor kezdett annyi vizet felvenni, hogy kezelhetetlenné vált, és áramszünet következett be. Hajnali 4 óra 5 perckor a Bayesian eltűnt a radarokról, és egy vészhelyzeti eszköz automatikus riasztást küldött a parti őrségnek.

A hajón 22 utas tartózkodott, köztük a 59 éves Mike Lynch, az Autonomy Corporation alapítója, aki a csalás vádja alól való felmentését ünnepelte, amikor bekövetkezett a katasztrófa. A tragédia okozója egy víztölcsér volt. A mentési munkálatokat a búvárok végezték, akiknek a munkáját a hajótestben úszkáló bútorok és tárgyak nehezítették. A hajó szakácsának, Recaldo Thomasnak a holttestét már a tragédia napján megtalálták, és további öt holttestet szerda reggelre azonosítottak. Az utolsó áldozatot, a 18 éves Hannah Lynchet, a milliárdos techvállalkozó lányát, csütörtök este találták meg.

A kapitány, James Cutfield, aki jelenleg a Termini Imerese sürgősségi osztályán lábadozik, a La Repubblica szerint csak annyit mondott: „Ezt nem láttuk jönni”. A kapitány testvére, Mark Cutfield szerint fivére "nagyon jó tengerész", és jól van, nincsenek súlyos sérülései.

Az olasz ügyészség emberölés miatt indított nyomozást a hét ember, köztük Mike Lynch és lánya, Hannah halála miatt. Ambrogio Cartosio ügyész szerint a nyomozás kezdeti szakaszában van, és nem zárható ki a szabotázs gyanúja sem. A nyomozás során a hajó kapitányának, építőjének, a legénység tagjainak és más, az utasok biztonságáért felelős személyeknek a felelősségét is vizsgálják.

A nyomozók azt is megvizsgálják, hogy a szakács kivételével a teljes legénység hogyan menekülhetett meg, míg hat utas a hajótestben rekedt és meghalt. A holttestek többségét a hajó ugyanazon részén találták meg, ami arra utal, hogy a hajó felboruláskor az utasok aludtak. A nyomozás egyik fő iránya annak megállapítása, hogy riasztotta-e őket valaki.

A Bayesian luxusjacht augusztus 19-én este süllyedt el egy viharban, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A hajón 12 utas és tízfős legénység tartózkodott. Az utolsóként keresett, hetedik holttestet, Hannah Lynchet a búvárok a hajó belsejében találták meg. Mike Lynch holttestét csütörtökön azonosították, továbbá Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke, Bloomer felesége, Judy, valamint Cris Morvillo és felesége, Neda holttestét is a hajóroncsból hozták fel. Morvillo Lynch ügyvédje volt, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében. A jacht szakácsának, Recaldo Thomasnak a holttestét már a baleset napján megtalálták.

A nyomozók fő kérdése, hogy hogyan süllyedhetett el egy olyan vitorláshajó, amelyet gyártója, az olasz Perini Navi hajógyár „elsüllyeszthetetlennek” nyilvánított, miközben egy közeli vitorláshajó szinte sértetlen maradt. A polgári védelem szerint a jachtot, amely egy 246 láb magas alumínium árbóccal rendelkezett, valószínűleg egy víziszélvihar, más néven tromba érte, és gyorsan elsüllyedt.

A mentők pénteken hozták partra az incidens utolsó áldozatát, a 184 láb hosszú, brit zászló alatt hajózó luxusjacht, a Bayesian utasai közül. A hajó a kis szicíliai falucska, Porticello közelében süllyedt el hétfőn, a 10 fős legénység és 12 utas közül hét ember életét vesztette.

Az utolsó áldozat valószínűleg Hannah Lynch, a brit techmágnás, Mike Lynch 18 éves lánya volt. Lynch holttestét csütörtökön találták meg. A család azt ünnepelte, hogy Lynchet nemrég felmentették a csalás vádja alól az Egyesült Államokban. Felesége, Angela Bacares a 15 túlélő között volt, akik egy mentőcsónakban menekültek meg.

A többi áldozat között van Christopher Morvillo, Lynch egyik amerikai ügyvédje és felesége, Neda; Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley londoni befektetési banki leányvállalatának elnöke és felesége, Judy; valamint Recaldo Thomas, a jacht szakácsa.

A mentők négy napig keresték az áldozatokat a tengerben, lassan haladtak csak a roncs belsejében, mivel a hajó nagyon mélyen fekszik a víz alatt. A keresők egy víz alatti drónt használtak a kutatómunka során.