Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME gólyatáborában történtek miatt

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos hivatalból vizsgálatot indít a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt, ahol az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.

Az MTI jelentése és a Blikk híradása alapján az oktatási jogok biztosa sajtóhírekből értesült a BME egyik gólyatáborában történt eseményekről, amelyek kapcsán a BME rektorától teljes körű tájékoztatást kért a történtekről. Aáry-Tamás Lajos kijelentette, hogy az elmúlt 25 évben kiemelt jelentőséggel vizsgálta az egyetemi hallgatók méltóságát sértő vagy veszélyeztető helyzeteket, és ebben az esetben is így fog eljárni.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában részt vevő diákok többek között üvöltöző táborvezetőkről, motozásról és stopperrel mért mosdószünetekről számoltak be. Az Eduline cikke szerint néhányan a megalázó bánásmód miatt a gólyatábor vége előtt hazamentek.

A diákoknak egy órán keresztül, a tűző napon kellett gyalogolniuk a táborba, a gurulós bőröndöket nem húzhatták, csak cipelniük kellett, magázódniuk kellett, első este csak későn kaptak enni, kötelező testi motozáson kellett átesniük, és az első este az összes táskát kipakoltatták velük, még a gyógyszereiket is elvették.

Az oktatási jogok biztosa felhívta az érintettek figyelmét, hogy segíthetik a történtek feltárását és megértését, akár név nélkül is, a www.oktbiztos.hu honlapon található elérhetőségeken.

A BME csütörtökön bejelentette, hogy megkezdte munkáját egy munkacsoport, amely felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását, és jövő évtől a gólyatáborokat új modell szerint, központilag fogják szervezni. A testületet azután állították fel, hogy a BME VIK idei, augusztus 14-17. között megrendezett bodajki gólyatáborával kapcsolatban több probléma is felmerült. Az események kapcsán a Blikk is beszámolt a leendő elsőéves hallgatókkal szemben tanúsított megalázó bánásmódról.