Ungár Péter újra az LMP társelnöki székéért indul

Ungár Péter, az LMP társelnöke, aki a politika színvonalával való elégedetlensége miatt fontolgatta a visszavonulást, úgy döntött, hogy a következő országgyűlési választásokig marad és újraindul a társelnöki posztért.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter a Telexnek adott interjúban beszélt arról, hogy bár komolyan gondolkodott a politikai életből való visszavonuláson, végül úgy döntött, hogy a következő országgyűlési választásokig marad, mivel úgy érzi, felelősséggel tartozik a párt és a választók felé. Ungár szerint az LMP a részben általa kijelölt stratégiai irányvonalnak köszönhetően jutott el idáig, ezért tisztességesnek tartja, ha végigcsinálja a mandátumát, amely 2026-ig szól.

A politikus bejelentette, hogy törli Facebook-oldalát, mivel úgy véli, a közösségi oldalak, így a Facebook is, rontják a politikai közbeszéd minőségét. Az LMP társelnöke szerint a Facebooknak hihetetlen felelőssége van a hagyományos sajtó tönkretételében, és a gyűlölet, a frusztráció és az ellenségképzés hatalmas hangfalaként működik, ami elnyom minden más hangot, és szinte elviselhetetlenné teszi a politikát. Ugyanakkor az LMP szombati tisztújításán újraindul a társelnöki posztért. Az LMP társelnöki rendszerben működik, és a hétvégi tisztújító kongresszuson Ungár Péter mellett Szabó-Kellner Katalin, az LMP önkormányzati képviselője is jelölt a női társelnöki posztra.

Ungár önkritikát gyakorolt a párt június 9-i választásokkal kapcsolatos döntéseivel összefüggésben, és elismerte, hogy több rossz döntést is hoztak. Kiemelte, hogy ő maga vezette az EP-listát, de úgy véli, ez nem befolyásolta volna a választások eredményét, mivel a magyar politikában kiszámíthatatlan események történtek idén.

Az LMP társelnöke szerint a párt nem értette meg a Magyar Péter-jelenség üzenetét, miszerint az ellenzéki szavazóknak problémái vannak az ellenzéki elittel. Ungár úgy véli, hogy az LMP kritikus hozzáállása az ellenzéki elithez nem nyerte el a választók támogatását, mivel a párt része volt az összefogásnak.

Ungár Péter kijelentette, hogy személyesen és az LMP is kicsekkolt az intézményes ellenzékből, és már nem része annak az ellenzéknek, amelyet eddig ismerhettünk. Az LMP továbbra is kritikus a kormányzattal szemben, de nem tartozik az ellenzéki kávéházhoz, ahonnan szerinte mindig is kinézték őket. Az ellenzéki politikában bekövetkezett változásokat illetően Ungár úgy fogalmazott, hogy a Magyar Péter-jelenség alapjaiban változtatta meg az eddigi politizálást.

A június 9-i választások óta több ellenzéki pártnál is tisztújításra került sor, az LMP mellett a Momentum és a Jobbik is új elnökséget választott, a Párbeszéd megerősítette az eddigi vezetést, az MSZP-ben októberben lesz tisztújítás, a Demokratikus Koalíció pedig továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével folytatja a munkát.