A szentgotthárdi általános iskola igazgatójának megbízatását indoklás nélkül visszavonták

Indoklás nélkül visszavonták Schleipfnerné Gáspár Andrea, a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola intézményvezetőjének megbízatását, amit a pedagógusok és dolgozók szakmai és emberi szempontból is elfogadhatatlannak tartanak.

A tantestület és a dolgozók közleményükben arra kérik a szülőket, hogy az iskola és a gyermekek érdekében fogjanak össze a rendkívüli helyzet megoldásáért. A Szentgotthárdi Általános Iskola Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint Pintér Sándor belügyminiszter vonta vissza az igazgató megbízatását. A döntésre reagálva a pedagógusok összefogást sürgetnek.

A Nyugat.hu információi szerint az iskola készen áll a tanévkezdésre, a tantárgyak kiosztása megtörtént, és az órarend is elkészült. Schleipfnerné Gáspár Andrea igazgató nem kívánt nyilatkozni az ügyben, de a Nyugat.hu-nak elárulta, hogy az iskola felkészült a tanévre. A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola az egyetlen nem egyházi fenntartású általános iskola a városban, miután a katolikus egyház két évvel ezelőtt átvette a településen a Vörösmarty Mihály Gimnáziumot és a Széchenyi István Általános Iskolát, és állítólag több gyermeket íratnak be ide, mint az egyházi iskolákba.

Az iskola pedagógusai korábban aktívan részt vettek a közoktatási problémák elleni tiltakozásban, 2023 januárjában a tanári kar majdnem teljes egészében – 35 pedagógusból 29 – polgári engedetlenséget gyakorolt. Nem ez az első eset, hogy hasonló helyzet adódik: korábban több fővárosi és vidéki iskola igazgatójának pályázatát is elutasították, ahol a tantestület tiltakozott, mint például a Fazekas, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol tannyelvű gimnázium, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium esetében.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény értelmében az iskolaigazgatók megbízatásáról a tankerület vezetője tesz javaslatot, és a Belügyminisztérium dönt. Az igazgatókat öt évre bízzák meg, és ha lejár a megbízatásuk, nyilvános pályázatot kell kiírni, kivéve az egyházi és magánfenntartású intézményeket, illetve ha a fenntartó és a nevelőtestület egyetért az igazgató újrázásával. Nyáron már nem lehet új pályázatot benyújtani iskolaigazgatói pozícióra, ezért több iskola sem rendelkezik intézményvezetővel az új tanév kezdetére, pótlásukról azonban a Belügyminisztérium nem gondoskodott.

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola esetében a fenntartó Szombathelyi Tankerületi Központot megkeresték a történtekkel kapcsolatos kérdésekkel, és amennyiben válaszolnak, a cikk frissítésre kerül.