Kamala Harris elfogadta a jelölést és üzent Trumpnak és Bidennek

Kamala Harris, a Demokrata Párt jelöltje, éles határt húzott beszédében önmaga és Donald Trump republikánus elnökjelölt között. A chicagói Demokrata Párt jelölőgyűlésén elfogadta a jelöltséget a 2024. november 5-i elnökválasztásra, és magát az emberek és a középosztály harcosának állította be, szemben Trump gazdagok és kiváltságosok iránti védelmével.

Az augusztus 19-én kezdődő és augusztus 22-én záruló Demokrata Párt jelölőgyűlésén, amelyet Illinois állam fővárosában, Chicagóban rendeztek meg, Kamala Harris hivatalosan is a demokraták elnökjelöltjévé vált. A jelölőgyűlésen számos prominens politikus és híresség lépett fel, köztük Joe Biden jelenlegi elnök, Bill Clinton és Barack Obama egykori elnökök, Hillary Clinton egykori külügyminiszter, valamint sztárok, mint Oprah Winfrey, Eva Longoria, Kerry Washington és a popsztár Pink.

Harris beszédében először férjének, Doug Emhoffnak kívánt boldog házassági évfordulót, majd megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek eddigi munkáját és Tim Walz alelnökjelöltnek a jelölés elfogadását. Beszédében kitért szülei történetére, gyerekkori élményeire, és arra, hogy ügyészként mindig az emberekért dolgozott. A középosztály védelmezőjeként ígéretet tett az adóterhek csökkentésére és a gazdagok adóterheinek növelésére.

Harris beszédében Trumpot egy komolytalan embernek nevezte, aki káoszt és katasztrófát szított elnökként, és emlékeztetett a Capitolium elleni támadásra. Kritizálta Trump terveit, mint például az erőszakos szélsőségesek szabadon engedését, az újságírók és politikai ellenfelek bebörtönzését, valamint a katonaság polgárok elleni bevetését. A Project 2025-re utalva elmondta, hogy Trump múltba visszatekintő programja ellen egy új, erős középosztályra épülő jövőt tervez.

A külpolitikai kérdésekben Harris határozottságot ígért, és kiállt Izrael jogai mellett, miközben a gázai háborúban szenvedő ártatlanok miatt mihamarabbi tűzszünetet sürgetett. Beszédének végén arra szólította fel az amerikaiakat, hogy harcoljanak az országért, amit szeretnek, és kijelentette, hogy az amerikai demokrácia örökösei vagyunk, akiknek fel kell nőniük a pillanathoz.

A chicagói konvenció zárónapján Harris „új és előremutató utat” ajánlott, és a szakmai pályáját helyezte a középpontba, hangsúlyozva, hogy ügyészi, főügyészi, szenátori pályája mindig az emberekről szólt. Azoknak a republikánus szavazóknak, akik nem támogatják Trumpot, azt üzente, hogy hozzá tartoznak, és azt ígérte, hogy „minden amerikai elnökeként dolgozik majd”, amennyiben megválasztják a tisztségre.

Trumpot „veszélyes és komolytalan” embernek nevezte, akinek megválasztása rendkívül súlyos következményekkel járna. Tervezett politikai intézkedéseivel kapcsolatban utalt arra, hogy a határpolitikában támogatja a kétpárti támogatással elfogadott, az illegális határátlépéssel szembeni intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet korábban Joe Biden elnök is támogatásáról biztosított.

Külpolitikai terveivel kapcsolatban Harris a NATO további erősítését említette meg, valamint kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak tovább kell támogatnia Ukrajna Oroszország ellen folytatott háborúját, az ukrán önvédelmet. Azt is hangsúlyozta, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, amely mellett mindig ki fog állni. Ígéretet tett arra, hogy szövetségi szinten helyreállítja a terhesség megszakítására vonatkozó jogot.

Donald Trump a beszéd elhangzása után a Fox News televízión adott gyorsreagálásában úgy fogalmazott, hogy Kamala Harris az elmúlt három és fél évet az ország alelnökeként töltötte, amikor lehetősége lett volna meghozni azokat az intézkedéseket, amelyeket most megígért. A republikánus elnökjelölt kiemelte: demokrata ellenfele nem beszélt a bűnözésről, Kínával kapcsolatos politikai terveiről, valamint az energiaforrások kiaknázásáról.