A hétvége hőségriadóval érkezik, hétfőn hidegfront érkezik

A pénteki kellemes idő után a hétvégén ismét hőségriadóra kell számítani, első-, illetve másodfokú figyelmeztetésekkel. A napos időben a hőmérsékletek 29 és 38 fok között alakulnak, csapadék nem várható.

Pénteken a kellemes, csapadékmentes nyári időben a maximum hőmérsékletek 29 és 35 fok között alakulnak. A napos időt legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják meg, és a légmozgás is csak a Dunántúl északi részén élénkülhet meg. A HungaroMet előrejelzése szerint az Alföld déli részein a napi középhőmérséklet megközelítheti a 25 fokot, de veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a légkörben zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra érzékenyeknél melegfronti hatások jelentkezhetnek, mint például fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás, és fokozott ingerlékenység. Péntek délután az ózon koncentrációja helyenként elérheti az egészségügyi határértéket.

Szombaton folytatódik a száraz, napos-fátyolfelhős idő. A Dunántúlon többfelé megélénkül a délies szél, északnyugaton egy-egy erős széllökés is előfordulhat. A minimum hőmérséklet 12 és 21 fok között, míg a maximum 32 és 37 fok között valószínű.

Vasárnap tovább fokozódik a kánikula, a legmelegebb órákban 33-38 fokra számíthatunk. Sok napsütésre van kilátás, továbbra is csak fátyolfelhők lehetnek felettünk, így esni ezen a napon sem fog. Napközben helyenként a Dunántúlon élénk lehet a délies szél, majd este északnyugaton és nyugaton az északnyugatira forduló szél támadhat fel.

Pénteken és szombaton több vármegyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt. Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért érdemes a megadott linken tájékozódni.

Hétfőn egy száraz hidegfront hatására sokfelé élénk, erős, néhol esetleg viharos lesz az északi-északnyugati szél. Ez a hidegfront a jelenlegi számítások szerint említésre méltó csapadékot sehol sem okoz majd, és sokfelé továbbra is napos időben lesz részünk. Nyugaton és északnyugaton 27-30, máshol 31-38 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban. Kedden is sok napsütésre számíthatunk, a legtöbb helyen csapadék továbbra sem várható. A szeles időben 30 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.