500 tonna hulladékot halmozott fel udvarán egy fonyódi férfi

Vádat emelt a Fonyódi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint egy évtizeden át gyűjtötte a szemetet az udvarán, és ezzel mintegy 500 tonnányi hulladékot halmozott fel.

Az ötvenes éveiben járó vádlott engedély nélkül szállította a hulladékot a fonyódi lakóhelyére, ahol egy részét helyi fémkereskedőknél értékesítette, így milliós bevételre tett szert. A szemét jelentős része azonban az udvaron maradt, köztük veszélyes hulladéknak minősülő járművek és ólomsavas akkumulátorok.

A Fonyódi Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta a férfi ügyében, akit „különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével” vádoltak meg. A helyi jegyző feljelentése alapján indult büntetőeljárás során a kormányhivatal munkatársai is ellenőrzést tartottak a vádlott lakóhelyén.

A 2022 novemberében végzett szemléig az udvaron összesen közel ötszáz tonna hulladék gyűlt össze, amelyet a kormányhivatal az ellenőrzést követően elszállíttatott. A Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakágának jelzése alapján a férfi végül minden hulladékot elszállíttatott az udvaráról. Az ügyészség a Fonyódi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, illetve vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.