Új választást sürget Óbudán Vitézy Dávid

Óbudán új választásra van szükség a korrupciós botrányok miatt – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid a közösségi médiában.

Vitézy Dávid, aki korábban főpolgármester-jelölt is volt, szerint Óbudán új választást kell tartani. Facebook-bejegyzésében utalt Kiss László óbudai polgármester korrupciós ügyére, akit a múlt héten szerdán őrizetbe vettek, majd pénteken 30 napra letartóztattak. Vitézy felhívta a figyelmet arra, hogy Kiss polgármester maradhat, hiszen mandátuma csak akkor szűnik meg, ha egy évig nem vesz részt a képviselő-testületi üléseken.

A politikus említést tett a 24.hu cikkéről is, amely szerint a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló Kiss személyesen biztosított székhelyhasználatot egy cégnek a saját házában. Ebben a cégben Kiss feleségén kívül egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól, miután Kiss polgármester lett.

Vitézy Dávid kritikával illette Karácsony Gergely főpolgármestert is, aki szerinte eltűnt a nyilvánosság elől, és nem szólal meg az óbudai politikai és közigazgatási válságról. Azt is felvetette, hogy Karácsony pártja, a Párbeszéd is érintett lehet az ügyben, hiszen Szabó Tímea, a párt társelnöke és óbudai országgyűlési képviselő kampányfőnökét is őrizetbe vették.

Az ügyészség szerint Kiss László 18 millió forint kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól, hogy annak reklámcége működhessen a kerületben. Az önkormányzat szerződésben állt a vállalkozó cégével, amelytől Czeglédy Gergő alpolgármester is kapott kenőpénzt, ráadásul jóval nagyobb összeget, százmillió forintos nagyságrendben. A gyanú szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Vitézy szerint Karácsony Gergelynek tisztáznia kellene, hogy továbbra is támogatja-e Kiss Lászlót, és ha nem, akkor egyetért-e azzal, hogy Óbudán új választásra kerüljön sor. Hozzátette, hogy a Partizán főpolgármester-jelölti vitáján nem véletlenül szembesítette Karácsony Gergelyt azzal, hogy a listája tele van büntetőügyekben érintett személyekkel, és immár két előzetes letartóztatásban lévő személy (az óbudai polgármester és alpolgármester), valamint egy gyanúsított zuglói polgármester is szerepel rajta.

Vitézy felvetette, hogy ideje lenne Karácsonynak világossá tennie, kitart-e az óbudai polgármester támogatása mellett, és ha nem, akkor egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania. Így Óbudán új választásra kerülhetne sor, és az ott élők olyan polgármestert választhassanak, aki alpolgármesterével együtt nem előzetes letartóztatásból vezet egy 128 ezres kerületet. Azóta vádalkut kötött az ügyészséggel Kiss László korábbi munkatársa, aki enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre.