Üzemanyagárak csökkenése várható csütörtöktől, és további áresés is jöhet

Az ünnepi időszak után jelentős árcsökkenés következik be a hazai üzemanyagpiacokon, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára egyaránt csökken, és a trend folytatódhat.

A holtankoljak.hu információi szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal lesz alacsonyabb, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal kell kevesebbet fizetniük a benzinkutasoknak csütörtöktől. A kiskereskedelmi árakban ez a csökkenés augusztus 22-én fog érvényesülni, azonban a pontos mértéke egyelőre ismeretlen.

Jelenleg a következő átlagárakon lehet tankolni az országban:

  • 95-ös benzin: 612 Ft/liter
  • Gázolaj: 613 Ft/liter

A Holtankoljak.hu megjegyzi, hogy a benzinkutakon az árak legutóbb augusztus 10-én változtak, akkor mindössze 2-2 forintos csökkenést regisztráltak. Az új árak közelebb hozhatják a 600 forintos árszintet, amely sok autós számára lehet kedvezőbb.

A nagykereskedelmi árak mérséklődése nem meglepetés, ahogy az Economx írta a múlt héten, minden adott volt hozzá, sőt az importőrök és a Mol akár még kevesebbért is értékesíthetne. A gázolaj mediterrán jegyzésára 717 dollár volt tonnánként, azóta tovább süllyedt az ár, szerda délelőtt 698 dolláron zajlott a kereskedés, ez több mint egy éves mélypont.

További jó hír az autósok szempontjából, hogy a hazai nagykereskedelmi árakat a dollár árfolyam-változása is lefelé mozdíthatja, szóval a két fő faktor most együttesen a további áresés irányába mutat. Jelenleg egy dollár 353 forint, utoljára február elején volt ilyen erős a hazai deviza. Augusztus elején még 367 volt a dollár-forint keresztárfolyam, vagyis három hét alatt 3,8 százalékkal erősödött a magyar fizetőeszköz.

A dízel üzemanyag jegyzésára azért fontos, mert ezen az áron vásárolnak a magyarországi importőrök és ehhez az árhoz igazítja a Mol is hetente (akár többször) a nagykereskedelmi árait, függetlenül attól, hogy milyen áron jutott hozzá a nyersolajhoz, leginkább orosz behozatalból, vagy saját termelésből.

Ha a kutasok az utolsó fillérig átviszik a kiskereskedelmi árba a csökkenést, akkor a benzinnek 592 forintba, a gázolajnak pedig 586 forintba kellene kerülnie literenként, ugyanakkor a benzin átlagosan 20 forinttal, a gázolaj pedig 30 forinttal drágább jelenleg ennél. Összességében januártól mostanáig (nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 54, a dízelár pedig 26 forinttal nőtt.