Ukrán dróntámadás Moszkva ellen

Az ukránok augusztus 21-én éjjel indították a 2022-es háború kirobbanása óta az eddigi egyik legnagyobb dróntámadást Moszkva ellen, amelyet az orosz légvédelmi erők hárítottak el.

Az orosz főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin szerint a légvédelmi egységek legalább tíz drónt semmisítettek meg, amelyek Moszkva felé tartottak, egy részüket a Kremltől 38 kilométerre fekvő Podolszk felett. Szobjanyin a Telegramon azt is közölte, hogy a támadásnak egyelőre nincs sérültje, és nem keletkezett kár vagy személyi sérülés azon a helyen, ahol a törmelék lehullott.

A TASZSZ hírügynökség jelentése és a Reuters az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján arról ír, hogy az orosz légvédelmi erők összesen 45 ukrán drónt lőttek le az éjszaka folyamán, amelyek Moszkva, Brjanszk, Belgorod, Kaluga és Kurszk régiók felett repültek. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása alapján 11 drónt Moszkva területe felett, 23-at Brjanszknál, 6-ot Belgorodnál, 3-at Kalugánál és 2-t Kurszknál semmisítettek meg.

A támadás nagyságát tekintve felülmúlja a 2023. májusi eseményeket, amikor legalább nyolc drónt semmisítettek meg az orosz főváros felett. A szerdai támadás kapcsán Szobjanyin megjegyezte, hogy ez az eddigi egyik legnagyobb kísérlet arra, hogy drónok segítségével támadják Moszkvát.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint két drónt Tula régió felett semmisítettek meg, amely északon határos a moszkvai régióval. Ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium nem említette Tulát és Rosztovot a megsemmisített légifegyverek között.

A Meduza információi szerint az orosz Telegram-csatornákon több videó is megjelent, amelyeken állítólag a drónok megsemmisítését lehet látni. Az események kapcsán a polgármester hangsúlyozta, hogy a lezuhanó roncsok nem okoztak kárt.

A dróntámadás során ideiglenes repülésbiztonsági korlátozásokat vezettek be a moszkvai Vnukovo, Domodedovo és Zsukovszkij repülőtereken, nyolc repülőgépet más repülőterekre kellett irányítani.

A támadások és az orosz légvédelmi erők válaszintézkedései a folyamatosan változó konfliktus újabb fejezetét jelentik, amelynek kimenetele és lehetséges hatásai még nem teljesen világosak. A két évvel ezelőtti orosz invázió az utóbbi hónapokban elsősorban Kelet-Ukrajnában zajlott, az ukránok szórványos dróntámadásai mellett az orosz fél volt az, amely rendszeresen bombázni is tudott. Ukrajna az utóbbi hetekben jelentősen fokozta dróntámadásai intenzitását, támadtak olajfinomítókat és repülőtereket is.

A háború augusztus hatodikán eszkalálódott, amikor több ukrán dandár bevonult Oroszország területére, Kurszk régióba.