A világpolitika új irányai: Trump győzelme alapjaiban változtathatja meg a gazdasági viszonyokat

Erőteljes gazdasági növekedés az Egyesült Államokban, gyengébb növekedés Európában, magasabb amerikai infláció és dollárkamatok – ezek a kilátások, ha Donald Trump nyerné meg a novemberi választást az ING Bank elemzése szerint. A bank három forgatókönyvet készített, melyek közül az egyik teljes republikánus győzelmet, a másik részleges győzelmet, a harmadik pedig demokrata elnököt vizionál republikánus képviselőházzal és demokrata szenátussal.

A teljes republikánus győzelem gazdasági hatásai

A republikánusok teljes győzelme esetén az adócsökkentések kiszélesítése lenne a prioritás, a bevándorlás szabályozása hangsúlyosabbá válna, a költségvetési költekezés pedig jelentős maradna. A külpolitikában Ukrajna és Tajvan kevesebb támogatást kapna, a geopolitikai kockázatok növekednének, és a kereskedelmi háborúzás gyakorlata is visszatérne.

A gazdasági növekedés kezdetben fellendülne, az adócsökkentések és a külföldi termelő vállalatok hazatelepülése lökné meg a GDP-t. Az infláció és a kamatok emelkednének, a dollár pedig erősödne az euróval szemben.

A részleges republikánus győzelem és annak következményei

Ha Trump nyerne, de a szenátust a demokraták tartanák meg, az adócsökkentést részben blokkolnák, a kormányzati kiadások jelentősek maradnának, de a deficit növelése előtt akadályokat gördítenének. A külpolitikában az Egyesült Államok megállapodásra jutna Oroszországgal, a közel-keleti konfliktus enyhülne, és a kereskedelmi háborúzás hamar megindulna.

A makrogazdasági hatások mérsékeltebbek lennének, az adócsökkentések csak később támogatnák a növekedést, az európai gazdaság lassulna. Az inflációs kockázat jelentős maradna, a Fed csak óvatos kamatcsökkentéseket hajthatna végre.

A demokrata elnökség várható gazdasági következményei

Kamala Harris elnöksége esetén adóemelésekre számít az ING, a fiskális pozíció javulna, de az adósság fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok mérsékeltebbek lennének. A külgazdaságban és külpolitikában a globális együttműködés fennmaradna, a külkereskedelmi háborúzás nem kezdődne meg.

A fiskális élénkítés csökkenése némileg visszafogná a növekedést, de a külkereskedelmi zavarok megszűnése lökést adhatna a gazdaságnak. A dollár gyengülne, ami élénkítené a gazdaságot.

Az elnökválasztás politikai színtere

Robert F. Kennedy Jr. független elnökaspiráns alelnökjelöltje, Nicole Shanahan szerint a kampányuk mérlegeli a visszalépés lehetőségét, és ebben az esetben Donald Trumpot támogatnák. Shanahan szerint a visszalépés Kamala Harris elnökségének "kockázatát" hivatott elkerülni.

Donald Trump "valószínűleg" szerepet szánna Robert F. Kennedynek, ha cserébe kiszállna a versenyből és őt támogatná. Kennedy kampánya jelenleg 5% környékére mért támogatottsággal bír, és mindkét nagy pártban aggodalmat keltett, hogy a független jelöltre leadott szavazatokon múlhat az egyik vagy másik fél győzelme.

Kennedy alelnökjelöltje, Nicole Shanahan szerint kampányuk válaszúthoz érkezett, és jelenleg két lehetőségük van: versenyben maradnak és új pártot alapítanak, vagy azonnal visszalépnek és egyesítik erőiket Donald Trumppal. A Kennedy név még mindig jól cseng az amerikai közéletben, de a családja inkább elhatárolódik RFK Jr.-tól, aki botrányt botrányra halmozó, oltásellenes nézeteiről ismert, és többek között azt állítja, hogy a koronavírus bizonyos népcsoportok célzott támadására szolgál.