Svédországban a barnamedvék 20 százalékára adtak ki kilövési engedélyt

Svédországban a vadászidény kezdetén engedélyezték a barnamedve-állomány 20 százalékának, körülbelül 500 egyednek a kilövését, ami a természetvédők és egyes vadászok szerint túlzott és trófeavadászatnak minősül.

A svédországi medvepopuláció jelenlegi helyzete aggodalomra ad okot a természetvédők és egyes vadászok körében. A Guardian szerint a vadászati engedélyek kiadása a medveállomány 40 százalékos csökkenését eredményezheti a 2008-as adatokhoz képest, amikor a populáció a csúcspontját, 3300 egyedet érte el.

Magnus Orrebrant, a svéd ragadozókkal foglalkozó szövetség elnöke kritikusan nyilatkozott a helyzetről, kijelentve, hogy a svéd vadgazdálkodás jelenlegi gyakorlata az állatok megölésére összpontosít, nem pedig a megőrzésükre.

A barnamedvék számának csökkenése nem új jelenség az országban. Az 1920-as években a faj majdnem kihalt a túlzott vadászat következtében. A helyzet azonban javult, és 2008-ra a medvepopuláció elérte a 3300 egyedet. Az elmúlt öt évben azonban ismét növekedett a kilőtt medvék száma, tavaly például rekordszámú, 722 példányt lőttek le, és idén 486 egyed kilövésére adtak ki engedélyt, továbbá további meghatározatlan számú medve kilövésére kerülhet sor ott, ahol a medvék veszélyt jelentenek a haszonállatokra.

A helyi vadásztársaságok 2022 novemberétől nagyobb hatalmat kaptak a nagyragadozók, így a barnamedvék kezelésére. A Svéd Vadászati és Vadgazdálkodási Szövetség szerint a medvevadászatok célja az ember és a nagyragadozók közötti egyensúly megteremtése. Azonban a természetvédők aggodalmát fokozza, hogy az elmúlt években több száz farkast és hiúzt is kilőttek.

A barnamedve szigorúan védett faj Európában, és a svéd természetvédők szerint a magas vadászati kvóták sértik az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvét. Az irányelv értelmében a szigorúan védett fajok szándékos vadászata vagy leölése tilos, kivéve ha a közbiztonság, a termények, illetve a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében szükséges. Mindeközben vannak kiskapuk, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos fajokat, így a barnamedvét is, korlátozott számban és szigorúan felügyelt körülmények között levadásszák. A svéd vadászati rendelet is engedélyezi a medvevadászatot, és minden megye maga határozza meg a kvótákat.