Oroszország kizárja a béketárgyalások lehetőségét Ukrajnával

Az ukrán fegyveres erők betörése a Kurszk megyébe komoly pszichológiai nyomást gyakorol az orosz lakosságra, és a Kreml szerint hosszú távú harcokra kell számítani a térségben. Az orosz vezérőrnagy szerint a terület visszafoglalása 2-3 hónapot vehet igénybe, miközben a Kreml egy újabb mozgósítási hullámot tervezhet, amit 2024 előtt jelenthetnek be.

Az orosz kormányzati tisztviselők szerint a Kurszk megyében zajló harcok hosszú ideig tarthatnak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy egy orosz vezérőrnagy szerint a terület visszafoglalása akár 2-3 hónapot is igénybe vehet. A Kremlben felmerült egy újabb mozgósítási hullám lehetősége, amelyet a 2024-es év előtt jelenthetnek be. A háború miatt az orosz lakosság körében növekszik a szorongók száma, és a Kreml egy propaganda kampány keretében igyekszik megnyugtatni őket, az "új normalitás" narratíváját erősítve. A lakosságot arra kérik, hogy segítsenek a kurszki régióban harcolóknak adományokat gyűjteni.

A helyzet tovább bonyolódik, mivel az Orosz Föderáció bejelentette, hogy a Kurszk megyei támadások miatt kizárják a tárgyalások lehetőségét Ukrajnával. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: "Az ukrán fegyveres erők megpróbálták megtámadni a Kurszk régiót, ezért mostantól kizárjuk a tárgyalásos rendezés minden lehetőségét.". Ez az első alkalom, hogy hivatalosan megerősítették ezt a döntést. Egyelőre nem világos, hogy ez a döntés milyen következményekkel jár majd a háborúra nézve. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022 őszétől kezdve elutasította a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin Oroszországával.