Hosszú távú kőolajellátás: tárgyalások a célegyenesben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint jól állnak azok a tárgyalások, amelyek hosszú távon biztosítani tudják Magyarország kiegyensúlyozott kőolajellátását, az ukrán intézkedések és az Európai Bizottság tétlensége ellenére is.

A szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón és egy Facebook-videóban a miniszter kifejtette, hogy a tárgyalások "célegyenes felé közelítenek" és "jól állnak", ami azt jelenti, hogy a rövid- és középtávon alkalmazott átmeneti intézkedések mellett hosszú távon is garantálni tudják Magyarország kőolajellátását a kijevi és a brüsszeli intézkedések, illetve nemtörődömség dacára.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy "Magyarország energiaellátása biztonságban van", és hogy a tárgyalások az energiabiztonságot veszélyeztető ukrán intézkedések ellenére is gőzerővel zajlanak. A miniszter hozzátette, hogy a hazánk földgázellátása is rendben zajlik, és nem befolyásolja az Oroszország és Ukrajna közötti harcok kiterjedése, mivel a szállítások teljes mértékben megoldottak a Török Áramlat vezetéken, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Azonban a Portfolio információi szerint a nyilatkozatok dacára nem terelte át az évi 1 milliárd köbméteres szállítást Magyarország és Oroszország a Török Áramlatra, hanem az az eredeti hosszú távú szerződésnek megfelelően továbbra is Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián keresztül, tehát az ukrajnai tranzit segítségével jut el Magyarországra.

A nyugtatónak szánt üzenetek azután érkeztek, hogy korábban felmerült az üzemanyaghiány lehetősége szeptembertől, ha addig nem sikerül egy tartós megoldást találni. Azonban augusztus elején Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója már arról nyilatkozott, hogy nem lesz üzemanyaghiány és nem kell aggódni.

A miniszter a nukleáris fűtőanyagokra is kitért, és üdvözölte, hogy a szállítás e téren is folyamatos, megfelelő az ellátás a paksi atomerőmű hosszú távú működtetéséhez.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az Európai Bizottság nem tett semmit a magyar és a szlovák energiabiztonságot is veszélyeztető ukrán intézkedések ellen, amelyek a Lukoil orosz olajvállalat szállításait Magyarország és Szlovákia irányába gyakorlatilag megtiltották. A miniszter szerint ez az ukrán lépés jelentősen befolyásolja Magyarország kőolajellátását, és a brüsszeli testületnek fel kellene lépnie, mivel Ukrajna és az Európai Unió között van egy társulási megállapodás, amelynek értelmében Ukrajna nem gátolhatja az energiahordozók tranzitját az európai uniós tagországok irányába.

Most annak ellenére, hogy Ukrajna ezt a társulási megállapodást megsértette, és annak ellenére, hogy Ukrajna ezzel a lépésével súlyos kihívásokat okozott Magyarország és Szlovákia számára, jól látszik az, hogy az Európai Bizottság támogatására nem számíthatunk − tette hozzá Szijjártó Péter.

„Ugyanakkor még egyszer szeretném aláhúzni, hogy azok a tárgyalások, amelyeket annak az érdekében folytatunk, hogy a hosszú távú kőolaj-ellátási biztonságunkat garantálni tudjuk, jól állnak” − összegzett a miniszter.

Magyarország növelte az orosz olajimportot

Az ukránok által meglépett, az orosz Lukoilt és annak európai kereskedőcégét ért szankció miatt csak azok az olajszállítmányok voltak érintettek, amelyek ezen kereskedőcég tulajdonába kerültek, a többi kereskedő szállítmányai gond nélkül megérkeztek. Így csak a tervezett finomítói leállások miatti megnövelt szállításokhoz képest maradtak el júliusban a szállítmányok, és a volumen így megegyezett a júniusival. A miniszter által most említett, hosszú távú megoldás az utalás szerint kiegyensúlyozottságra törekszik az orosz és nem-orosz nyersolaj importban, mert a friss adatok szerint Magyarország nemhogy a leválás felé haladt az orosz olajról, hanem 60 százalékról 80 százalékra növelte az importarányt. A horvát vezetéküzemeltető JANAF a minap azt jelezte, hogy ők képesek lennének akár évi 14 millió köbmétert is szállítani az Adria felől Magyarországra és Szlovákiába, így akár mindkét ország olajfinomítóját teljes egészében el tudna látni ez a vezeték nem-orosz, tankeren szállított olajjal. Ez azt jelenti, hogy el lehetne érni azt az EU állam- és kormányfői szintjén is kimondott célt, hogy 2027-ig le kell válni az orosz olajról, illetve gázról.