Rekordösszegű bevétel a bliccelőktől a MÁV-nál

Idén júliusban a MÁV-START több mint 15 millió forintot szedett be a bliccelőktől, ami négyéves rekordnak számít. A vasúttársaság szerint a követelésbehajtási csoportjuk kiemelkedő teljesítménye áll a rekordbevétel hátterében.

Az év első hat hónapjában, januártól júliusig közel 80 millió forint folyt be a MÁV kasszájába, amely összességében 40 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak büntetési bevételeit. A bliccelésből származó második legmagasabb havi bevétel 13,3 millió forint volt még 2020 márciusában, így a júliusban beszedett 15,2 millió forintos összeg négyéves rekordot jelent. A legmagasabb egyösszegű befizetés pedig elérte a 148 ezer forintot.

A MÁV-START követelésbehajtási csoportja az év első hat hónapjában levélkampányokkal és kimenő hívások segítségével több mint 1500 fizetési megállapodást kötött az adósokkal. A behajtások eredményességét fokozza, hogy a tavalyi menetrendváltástól a pótdíjak jelentősen növekedtek: a korábbi 8 ezer forint helyett már 25 ezer forintot kell fizetni a vonaton nem rendezett tartozásért, ami 50 ezer forintra emelkedik, ha valaki 30 napon belül nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének.

A fizetési felszólításra nem reagáló vagy a MÁV-START-tal kötött fizetési megállapodást figyelmen kívül hagyó utasok jogi eljárással néznek szembe, ami tovább növeli a behajtások eredményességét. A jogi úton érvényesített tartozások esetén a kamarai és végrehajtói díjak is a renitens utast terhelik, és akár ingatlanvesztéssel is számolhatnak, ha nem rendezik adósságukat.

A MÁV-VOLÁN-csoport azonban hangsúlyozza, hogy elsődleges céljuk nem a büntetések számának növelése, hanem az utasok jegyváltásra való ösztönzése. Ennek érdekében folyamatos fejlesztéseket végeznek, és az új tarifarendszerrel, az ország- és vármegyebérletek bevezetésével még egyszerűbbé tették a jegyvásárlást. A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat és a felesleges többletköltségeket elkerülhetik, ha tartozásukat mihamarabb rendezik, ehhez pedig a MÁV-VOLÁN-csoport segítségét is igénybe vehetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.