Óbuda letartóztatott polgármestere, Kiss László ügyei

Óbuda polgármestere, Kiss László, aki jelenleg letartóztatásban van, székhelyhasználatot biztosított otthonában a Sight-Tech Hungary Kft.-nek, amely később megbízásokat nyert el az óbudai önkormányzattól. A vállalat 11 millió forint értékben készített információs táblákat a város számára. A polgármester ellen korrupció gyanúja miatt folyik nyomozás, és bár letartóztatása ellenére hivatalban marad, mandátuma veszélybe kerülhet, ha egy éven keresztül nem vesz részt a képviselő-testületi üléseken.

A Sight-Tech Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Fischer László Pál, aki később az RF Production Hungary Kft.-t is alapította, megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól, amelynek élén Kiss László állt. Kiss László feleségének üzlettársa alapította az RF Production Hungary Kft.-t röviddel azután, hogy Kiss László 2019-ben polgármesterré választották. A városi szerződések között szerepel egy 11 millió forintos megbízás három információs tábla készítésére 2021-ben.

A korrupció gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség lefoglalta az önkormányzat és az RF Production Hungary közötti szerződéseket. Az ügyben jelenleg 16 gyanúsított van, köztük Kiss László, aki augusztus 16-án került letartóztatásba. A polgármester már 2016-ban, a választás előtt aláírt egy dokumentumot, amely lehetővé tette a Sight-Tech Hungary Kft. számára, hogy ingatlanát használja székhelyként.

Az óbudai önkormányzat további cégekkel is szerződéseket kötött, többek között a Green Bush Team Kft.-vel, amelyet Raczkó Milán vezet, az Input Consulting Kft.-vel (amely felszámolás alatt áll), és a Pannon Park Forest Kft.-vel (korábbi tulajdonosa egy külön nyomozás tárgya). Az Atlas Hill Kft. és a Key Price Kft. személyei is részt vettek a szerződött cégekben. Kiss László letartóztatásának pontos okait nem hozták nyilvánosságra.

A 24.hu szerint Kiss László őrizetbe vett óbudai polgármester székhelyhasználatot biztosított a házában egy olyan cégnek, amiben a felesége mellett egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól Kiss polgármesterré választása után. A vád szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük. Az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket korrupció gyanúja miatt lefoglalta az ügyészség, az iratokat az óbudai önkormányzat július 10-én nyilvánosságra hozta. Ezek alapján 2019 és 2021 között szórólapbeszerzésre, grafikai feladatokra, nyomdai kivitelezésre, muskátli-beszerzésre, és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel.

Márciusban a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben. A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított DK-s Kiss László korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, ő 14 hónap fogházat kapott. A nyomozók lefoglalták a zöldterület-kezelést végző Green Bush Team Kft. szerződéseit is, amelynek székhelyhasználathoz szükséges nyilatkozatot tanúként az RF Production Hungary tulajdonosai, Deák Róbert és Fischer László Pál jegyezték ellen.