Görög tartályhajó támadás alatt a Vörös-tengeren

Egy görög üzemeltetésű tartályhajó, a Sounion irányíthatatlanná vált a Vörös-tengeren, miután húszi felkelők támadták meg a Jemeni partoktól nyugatra. A hajó motorerejét és manőverezőképességét vesztette el, de a legénység sértetlen maradt.

A Sounion nevű tartályhajót két kis hajó támadta meg körülbelül 140 kilométerre a jemeni Hodeidah kikötőjétől nyugatra, ami károsodást okozott a hajó motorjában és csökkentette annak manőverezőképességét. A 25 fős legénység, mely orosz és filippínó tengerészekből áll, nem sérült meg a támadás során. A hajó kisebb károsodást szenvedett, de a szél segítségével folytathatja útját.

Ez az incidens része annak a több mint 80 támadásnak, amelyet a húszi felkelők hajtottak végre kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren november óta, válaszul a Gázai konfliktusra. Az amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók elleni támadások sorozatában a húszi felkelőket gyanúsítják. A nemzetközi közösség megnövelte a térségben történő járőrözést, és légitámadásokat hajtottak végre a húszi pozíciók ellen Jemenben.

Az előző támadások miatt a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl térségében nőtt a hajózás biztonsági kockázata. Az amerikai vezetésű nemzetközi hajók őrjáratoznak az Ádeni-öböl északi részén a húszik elleni védelem érdekében.