A Fidesz jelentős szavazóvesztése a nagyvárosokban

A Fidesz jelentősen csökkentette szavazótáborát a nagyvárosokban az elmúlt két év során, miközben a kisebb településeken, különösen Északkelet-Magyarországon, növelni tudta támogatottságát, derül ki a Political Capital elemzéséből.

A kutatóintézet szerint a Fidesz a 2024-es EP-választáson 7,5 százalékpontos relatív szavazatvesztést szenvedett el az öt évvel korábbihoz képest, különösen a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti városokban csökkent a támogatottságuk. A 2022-es országgyűlési választáshoz képest az idei EP-választáson a Fidesz szavazóinak száma 29,1 százalékkal esett vissza, ami 800 ezer szavazót jelent.

A Fidesz 465 településen, főleg községekben tudott új szavazókat szerezni, elsősorban Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A legnagyobb növekedést Szendrőlád, Tiszabura és Rakaca községek mutatták, ahol a szavazók száma 46,8, illetve 15,3 és 59,2 százalékkal nőtt. Míg 8 községben a szavazóik felét, 32 városban és nagyközségben pedig 40-50 százalékkal csökkent a szavazótáboruk. A megyeszékhelyek közül Debrecen kiemelkedik, ahol több mint 22 ezer szavazót vesztett a párt, míg Szegednél ez az érték kevesebb mint 14 ezer.

A budapesti kerületekben is jelentős volt a visszaesés, 22-40 százalék közötti, ami a részvételi arány csökkenésével önmagában nem magyarázható. A nem megyei jogú városok között Dunakeszi emelkedik ki, ahol a Fidesz 4259 szavazót vesztett, de jelentős volt a visszaesés Cegléden, Szigetszentmiklóson, Vácon és több más településen is. Különösen érdekes, hogy a jelentős visszaesést mutató települések közül több helyen, mint például Jászberényben, Szigetszentmiklóson, Hajdúszoboszlón és Orosházán, különféle tiltakozások voltak az elmúlt egy évben.

A Political Capital elemzése rámutat, hogy míg 2018-ról 2022-re a Fidesz erősödött, addig 2019-ről 2024-re mindenhol jelentős csökkenést könyvelhetett el. Mind a 23 budapesti kerületben és mind a 25 megyei jogú városban jelentős volt a visszaesés. A kutatóintézet szerint a szavazatcsökkenés nem magyarázható kizárólag a részvétel változásával, hiszen az országos részvételi arány eltérése csak 456 640 Fidesz-szavazó automatikus távolmaradását magyarázná, de a tényleges visszaesés ennek csaknem kétszerese. A megyei jogú városokban a Fidesz arányának visszaesése 30-40 százalékos, ami jóval meghaladja az országos 16,25 százalékos átlagot.

2019-hez képest a legtöbb Fidesz szavazót felmutató városok és nagyközségek listáján a korábban főként Jobbikos Ózd és Tiszavasvári is az élen végzett, ami a párt térnyerését mutatja bizonyos régiókban. További kormányoldali előretörések figyelhetőek meg Nyírmadán, Nagyhalászon és Nagyecseden is.