Augusztus 20-i időjárás-előrejelzés Magyarországra

Augusztus 20-án Magyarországon változóan felhős időre számíthatunk, délután főként az északnyugati és nyugati részeken alakulhatnak ki záporok és zivatarok. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 28 és 35 Celsius-fok között alakulnak, a Dél-Alföldön 1-2 fokkal melegebb is lehet, a legmelegebb idő a délkeleti részeken várható. Késő estére a hőmérsékletek 23 és 29 fok közé hűlnek le.

Az ország északnyugati és nyugati részeiben a zivatarok helyenként hevesek lehetnek, nagy esővel és jégesővel kísérve. A szélviharok sebessége elérheti a 65-80 km/órát. Különösen kedvezőek a feltételek a zivatarok kialakulásához Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén. Délután a Dunántúli-középhegység középső részén várhatók intenzívebb viharok nagyobb szemű jégesővel és heves esőzésekkel, amelyekhez felhőszakadás (ált. 30-50 mm) társulhat, és 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, ami villámárvíz kialakulását eredményezheti.

A hét további részében változó időjárás várható, szerdán egy hidegfronthoz kapcsolódóan nyugatról kelet felé haladva alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket viharos (~60-80 km/h) széllökések, jégeső (< 2 cm) és átmeneti intenzív csapadék (~10-25 mm), az északkeleti megyékben lokálisan akár felhőszakadás (> 25 mm) is kísérhet. Csütörtökön főként napos idő elszórtan záporokkal vagy zivatarokkal, míg pénteken többnyire tiszta égbolt mellett 28 és 36 fok közötti hőmérsékletekkel.

Az ünnepi tűzijáték megtartásáról döntő operatív stáb munkába kezdett. Az időjárás-előrejelzés általában napos időt jósol zivatarok kialakulásának lehetőségével a délutáni órákban. Az eseményekkel kapcsolatos döntéseket a délutáni időjárás-feltételek alapján hozzák meg. A zivatarokat erős széllökések és jégeső kísérheti. Az operatív stáb, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos megünneplését hivatott biztosítani, több hatóságot és szolgáltatást is bevonva kezdte meg munkáját. A tűzijáték megtartásáról szóló döntést az operatív törzs kora délután hozza majd meg, figyelembe véve a Budapest környékén is kialakuló zivatarokat.

A HungaroMet technikai problémák miatt átmenetileg nem tudja frissíteni meteorológiai produktumait, így időjárási előrejelzéseit sem. A szakemberek már dolgoznak a hiba kijavításán. A technikai problémák ellenére a meteorológiai helyzet változatlanul változékony marad, záporok és zivatarok várhatók, különösen a nap második felében. Több járásban, illetve Budapesten is elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben zivatarra, de Hevesben és Veszprémben narancssárga jelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Ma az ország északnyugati harmadát kivéve 25 fok felett, az Alföldön 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Holnap egy hidegfront hatására mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25, a Tiszántúlon helyenként 27 fok felett a napi középhőmérséklet.

A Blikk is megírta, hogy az időjárás miatt egyelőre nem dőlt el a budapesti augusztus 20-i tűzijáték sorsa. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.

Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről - tette hozzá.