Szicíliai luxusjacht-tragédia térfigyelő kamerák szemével

Egy szicíliai villa térfigyelő kamerája rögzítette, ahogy a Bayesian luxusvitorlás hajó elsüllyedt a partok közelében. A tragikus esemény során Mike Lynch brit techmilliárdos hajóján 22 ember tartózkodott, 15 túlélőt sikerült kimenteni, hat személyt azonban még mindig eltűntként keresnek.

Két különböző videómegfigyelő rendszer kamerái is rögzítették a Bayesian vitorláshajó elsüllyedésének pillanatait augusztus 19-én, hétfőn hajnali 4 órakor Szicília partjainál. Az első videón az látszik, hogy a hajó felett átcsapnak a hullámok, majd néhány másodperc múlva a vitorlás eltűnik a habokban. A második videó – amelyet egy, a baleset helyszínétől 200 méterre lévő villa térfigyelő kamerái készítettek – a hajót mutatja, amint az elsüllyed a szicíliai Porticello előtt. A felvételek mindössze hatvan másodperc alatt örökítették meg a hajó elsüllyedését.

A tragédiát egy másik biztonsági kamera felvétele is megörökítette, amelyen az árboc fénye látható, majd a hajó mintha megdőlne, és eltűnik. Egy szemtanú, Karsten Borner, aki a süllyedő Bayesian mellett tartózkodott, azt nyilatkozta: „Még soha nem láttam ekkora hajót ilyen gyorsan elsüllyedni. Néhány percen belül semmi sem maradt belőle.”

A túlélőknek a regionális polgári védelem és a vöröskereszt emberei ruhát és alapvető szükségleti cikkeket vittek, és a szálloda személyzete is gondoskodik róluk. A mentőcsónakban 15 embernek sikerült elmenekülnie, de egy holttestet, a hajó szakácsát, már megtalálták. A hat eltűnt személy között van Mike Lynch, a hajó tulajdonosa, 18 éves lánya, Hannah, Chris Morvillo ügyvéd és felesége, valamint Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke és felesége.

A Guardian információi szerint a mentőcsapatnak sikerült megtalálnia egy rést a vitorlás hajótestén, és azon dolgoznak, hogy átjárót nyissanak a kabinok eléréséhez. A Santa Flavia-i Domina-Zagarella üdülőhelyről a prefektúra koordinálja a tengeren zajló keresési műveleteket. A felvételt rögzítő helyi férfi a Giornale Di Sicilia című lapnak úgy nyilatkozott, hogy körülbelül 20 kültéri kamera üzemel az otthonában, de csak ezt az egyet nem tette tönkre a vihar. A felvétel bizonyítja, hogy a hajó menthetetlen volt, olyan erővel csapott le az ítéletidő. A Termini Imerese-i ügyészség vizsgálatot indított a hajóbaleset ügyében, a főügyész pedig a Santa Flavia-i Domina-Zagarella üdülőhelyre utazik, hogy meghallgassa az ott megszállt túlélőket.