Maria Branyas Morera, a világ legidősebb embere elhunyt

Maria Branyas Morera, a világ legidősebb embere, 117 éves korában hunyt el. Az Amerikai Egyesült Államokban, San Franciscóban született 1907-ben, túlélte két világháborút és járványokat. Olotban, Spanyolországban, békésen elhunyt álmában, fájdalom nélkül. Branyas 2023 januárja óta viselte a világ legidősebb emberének címet, amit a Gerontológiai Kutatócsoport hitelesített, Lucile Randon francia apáca tavalyi halála után. A címet most Tomiko Itooka, a 116 éves japán asszony viseli.

Maria Branyas Morera élete során számos jelentős történelmi esemény tanúja volt, többek között két világháborút, a spanyol polgárháborút, a spanyolnáthát és a COVID-19 pandémiát is megélte. Egy katalániai idősek otthonában, a Residencia Santa Maria Del Tura nevű intézményben élt aktívan az elmúlt 23 évben, ahol olyan tevékenységekkel töltötte idejét, mint zongorázás és olvasás. Hosszú életének titkát a "rend, nyugalom és a mérgező emberek elkerülése" mellett a családdal és barátokkal való jó kapcsolatokban, az érzelmi stabilitásban, a gondok és megbánások hiányában, valamint a pozitív hozzáállásban látta. Kiemelte a természettel való kapcsolat fontosságát is, és azt, hogy "nagyon rossz emlékei" vannak a spanyol polgárháborúról.

Maria Branyas Morera Joan Moret-tel volt házas 23 évig, három gyermekük, 11 unokájuk és 13 dédunokájuk született. Békésen, álmában távozott az élők sorából Olotban, Spanyolországban. A világ jelenlegi legidősebb embere Tomiko Itooka, aki 1908-ban született Japánban, és jelenleg 116 éves. A valaha élt legidősebb igazolt személy Jeanne Louise Calment volt Franciaországból, aki 122 éves és 164 napos korában hunyt el.

Manel Esteller, aki tavaly novemberben nyilatkozott az ABC spanyol hírcsatornának, elmondta, hogy Morera a kora ellenére „teljesen világos fejjel” élt, és „lenyűgöző tisztasággal emlékezett a mindössze 4 éves korában történt eseményekre”. Hozzátette, hogy Morera nem mutatott semmilyen szív- és érrendszeri betegséget, ami az időseknél gyakori, és ennek egyértelműen volt genetikai összetevője, mert az asszony családjából többen is megérték a 90 év feletti kort.