Aljakszandr Lukasenka gratulál Orbán Viktornak és Sulyok Tamásnak

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország vezetője gratulációt küldött Sulyok Tamás köztársasági elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából. A Belta belarusz állami hírügynökség jelentése szerint Lukasenka hangsúlyozta a kölcsönös bizalom és tisztelet elveinek fontosságát a két ország közötti együttműködésben.

A belarusz elnök kiemelte, hogy Minszk és Budapest már évek óta aktívan fejleszti kétoldalú kapcsolatait, amelyek az alapvető alkotmányos normák és a nemzeti érdekek mentén alakulnak. Lukasenka Sulyoknak írt levelében idézte a köztársasági elnök szavait, miszerint az államok közti együttműködés legfőbb alapja a kölcsönös bizalom és tisztelet elvei iránti feltétlen elkötelezettség.

Lukasenka bizakodását fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban, és reményét, hogy Európában ismét napirendre kerülnek az olyan fontos kérdések, mint a család védelme és a hagyományos keresztény értékek. Az Orbánnak írt levélben örvendezett annak, hogy Magyarország "békeszerető politikát folytat", és kiemelte, hogy a nemzetközi nehézségek ellenére is mindkét ország hű maradt elveihez, és kölcsönösen előnyös, egyenrangú együttműködést alakított ki, amely a tiszteletre és a nézetek hasonlóságára épül.

Az ukrajnai konfliktus rendezése is kiemelt prioritás a belarusz elnök szerint, aki elismeri Magyarország európai politikában betöltött fontos szerepét és a béke megteremtése érdekében tett határozott lépéseit. Lukasenka jó egészséget, energiát, erőt és eredményes munkát kívánt a magyar vezetőknek, a magyar népnek pedig békét, boldogságot és jólétet.