Újabb észak-koreai férfi szökött át gyalog a dél-koreai határon

Egy észak-koreai férfi, aki valószínűleg az észak-koreai hadsereg tisztségviselője, sikeresen átszökött Dél-Korea területére a két ország közötti szigorúan őrzött és elaknásított zónán keresztül.

A dél-koreai hadsereg bejelentése szerint a férfi ügyét jelenleg vizsgálják a hatóságok, hogy kiderítsék, hogyan és milyen okból jutott át a határon. A Yonhap hírügynökség értesülései szerint a katonai egyenruhát viselő férfi szökését dél-koreai katonák is segítették.

Ez a második eset két héten belül, amikor valaki közvetlenül Észak-Koreából át tudott szökni Dél-Koreába. Augusztus elején egy másik férfi a két Korea közötti szigorúan ellenőrzött tengeri határon keresztül menekült meg. Az Észak-Koreából távozni tudó szökevények száma jelentősen csökkent 2020 után, amikor Phenjan a koronavírus-járványra hivatkozva hermetikusan lezárta a kínai határszakaszát, amelyet csak tavaly nyitottak meg újra.

A koreai háború vége óta több tízezer északi szökött át délre, de szinte mindegyikük Kínán keresztül jutott ki az országból. Közvetlenül a Korea-közi határon átkelni csak nagyon keveseknek sikerül épségben.