Egy eltűnt olló miatt káoszba fulladt a hokkaidói repülőtér

Egy japán repülőtéren múlt hétvégén 36 járatot töröltek és 201 késett, miután egy olló eltűnt egy üzletből, ami hatalmas sorokat és káoszt okozott.

A hokkaidói Új Csitosze nemzetközi repülőtér belföldi terminálján a biztonsági ellenőrzéseket szombat reggel két órára felfüggesztették, mivel az olló a beszállókapuk közelében lévő üzletből tűnt el. Az eset következtében az utasok százai rekedtek a repülőtéren, és hatalmas sorok alakultak ki, mivel az utasoknak újra kellett végezniük a biztonsági ellenőrzést.

Az Új Csitosze repülőtéren minden kiskereskedelmi egységben elzárva kell tartani az ollókat, és az alkalmazottak csak egy zárható szekrényből vehetik ki és kell visszahelyezniük azokat használat után. A hatóságok az eltűnt ollót keresték, és bár aznap még nem találták meg, a biztonsági ellenőrzéseket és a járatok indítását végül aznap folytatták.

A repülőteret üzemeltető Hokkaido Airport hétfőn bejelentette, hogy az ollót vasárnap megtalálták az üzletben egy dolgozó által. A hatóságok addig vártak a bejelentéssel, amíg meg nem erősítették, hogy az olló ugyanaz, mint ami elveszett. Az olló megtalálása után a hatóságok előbb meg akarták állapítani, hogy tényleg az eltűnt ollót lelték-e meg.

A járattörlésekben és késésekben érintett utasok közül sokan a japán éves bon ünnep után repültek haza. Az események miatt sok zenész, aki egy zenei fesztiválra igyekezett, nem tudott megjelenni fellépni.

Az illetékes minisztérium, a japán földművelésügyi, infrastrukturális, közlekedési és idegenforgalmi minisztérium felkérte a Hokkaido Airportot, hogy vizsgálják ki az okot, és akadályozzák meg, hogy ez megismétlődjön. A minisztérium szerint az eset az üzlet nem megfelelő tárolási és kezelési rendszereinek eredményeképp alakult ki, és hangsúlyozták, hogy az ilyen esetek akár gépeltérítéshez vagy terrorizmushoz is kapcsolódhatnak, ezért fontos a kezelésükön dolgozni.

Az OAG légiközlekedési elemző cég szerint a Sincsitosze Japán egyik legforgalmasabb repülőtere, ami a világ második legforgalmasabb belföldi légi útvonalát (Tokió és Szapporo között) szolgálja ki, és 2022-ben több mint 15 millió utas használta.